Avto
25 ogledov

Prikazovalnikov se vozniki ustrašijo

Merilnik hitrosti AVP
Prikazovalniki hitrosti so se izkazali za uspešne v zmanjševanju hitrosti pred šolami in vrtci. V ta namen so predstavniki devetih občin so na agenciji za varnost prometa v enoletno brezplačen najem prejeli prikazovalnike hitrosti.

Prikazovalnike hitrosti bodo okviru javnega poziva Skupaj za večjo varnost - namestitev prikazovalnikov hitrosti uporabljali v Ajdovščini, Cerknici, Cirkulanah, Dravogradu, Podvelki, Razkrižju, Rečici ob Savinji, Šentjurju in Vodicah.

V pravem času

Vodja sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Vesna Marinko je ob tem dejala, jih je skrb za prometno varnost pripeljala do tega, da so za eno leto občinam podarili prikazovalnike hitrosti. Z njimi želijo, da se zmanjša predvsem hitrost v bližini šol in vrtcev, saj so se ravno tam prikazovalniki izkazali kot učinkovito orodje. Predaja prikazovalnikov hitrosti devetim občinam namreč tako prihaja ravno pred začetkom novega šolskega leta, ko bodo ceste spet polne otrok.

Glede na vloge in projektne naloge, ki so jih poslale občine, je izrazila upanje, da jih bodo občine res postavile na problematičnih cestah. Na agenciji si po njenih besedah želijo, da bi bila to spodbuda za naprej in ne samo za eno leto.

Merilnik bi kasneje odkupili

Župan občine Šentjur Marko Diaci je dejal, da se sodelovanja pri projektu zelo veseli. "Ta tabla nam bo zelo koristila, saj smo relativno velika občina in imamo veliko glavnih oz. regionalnih cest, ki potekajo tudi ob šolah," je dejal. Tablo bodo postavili na relaciji Šentjur-Laško, kjer je veliko otrok. Po izteku najema bodo ocenili učinkovitost projekta in se nato odločili o tem, ali jo bodo odkupili.

Župan Cerknice Marko Rupar je povedal, da v občini takšne table že imajo. Tablo, ki so jo prejeli danes, vidijo kot dodatno pridobitev in spodbudo voznikom k boljši vožnji, namestili pa jo bodo pri Osnovni šoli Rakek. Po izteku brezplačnega najema jo nameravajo odkupiti, poleg tega želijo postaviti še najmanj dva prikazovalnika in ju namestiti na kritična mesta.

Komentarjev 3
  • mph 12:27 26.avgust 2014.

    Saj ne, da me prestraši. :-) Kot sem napisal, ni dobro vozit po občutku. Vendar me večinoma občutki očitno ne varajo, ker sem praviloma vedno nekje +-5km. :-))

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:19 26.avgust 2014.

    če se vozš po pravilih te nč ne straši :)

  • mph 11:32 26.avgust 2014.

    Ne ustrašijo, samo človeka opomnijo, kako zavede vozit po občutku, ko se enkrat odvadiš redno gledat na števec. Podpiram uvedbo povsod, kjer je možno.