Avto
97 ogledov

Pripelji starega dizla in dobiš 10.000 evrov

Dizel Shutterstock
Sedaj je potrjeno, Francija bo bistveno spremenila obdavčitev na dizelsko gorivo in bencin ter uvedla spodbude za alternativni pogon. Od aprila dalje bo tako mogoče za zamenjavo starega dizla z električnim vozilom dobiti do 10.000 evrov spodbude.

To je dejala ministrica, pristojna za energijo Segolene Royal. "Moramo odstraniti s cest te stare dizle, ki so starejši od 13 let in nimajo nikakršnih filtrov na izpuhih," je dejala nekdanja kandidatka za francosko predsednico iz socialističnih vrst. "Onesnaženje zraka je velikanski problem za javno zdravstvo. 60 odstotkov Francozov diha zrak, ki ni zdrav," je Royalova grmela na tiskovni konferenci.

Nato je napovedala sprejem niza ukrepov, ki bodo vse bolj onemogočali oziroma penalizirali rabo starih dizlov. Hkrati bo uveden "dizelski cent", ko bosta od vsakega prodanega litra dizla dva centa namenjena v fond za spodbujanje prehoda na električna vozila. Že letos naj bi tako država v ta namen pridobila za 807 milijonov evrov sredstev, poroča Bloomberg. Ta denar bo namenjen spodbudam ob menjavi dizla za električno vozilo, najvišji bonus pa bo celo 10.000 evrov. 

Bencinarji velika redkost

Francija je sicer glede dizlov nekaj posebnega v Evropi, saj zaradi davčne politike, ki je govorila v prid domačim avtomobilskim proizvajalcem, kar 80 odstotkov voznikov vozi dizla, še 2013 pa je delež njihove letne prodaje znašal 73 odstotkov. Do danes je že upadel na 64 odstotkov, kar pa je še vedno precej več v primerjavi z Veliko Britanijo (47 odstotkov) ali Nemčijo (50 odstotkov).

Zaradi močne domače dizelske industrije in posledičnega števila delovnih mest pa je bila Royalova previdnejša v napovedih glede novejših dizlov, ki bodo ostali bolj ali manj nedotaknjeni.

Komentarjev 2