Avto
458 ogledov

Pripravite se na Dan za varen avto

Opel astra in asistenčni sistemi Andrej Leban
Žurnal24 je pobudnik projekta Dan za varen avto, s katerim želimo javnost na drugačen način opozoriti o pomenu pravilnega vzdrževanja avtomobilov in koristih naprednih asistenčnih sistemov. Organizirali bomo štiri javne dogodke, na katerih bo lahko poleg drugega pestrega dogajanja vsak preizkusil delovanje samodejnega zaviranja v sili. Zagotavljamo vam - ne bo se vam uspelo zaleteti!

Varna vozila so poleg varnih voznikov in varnih cest eden izmed treh temeljnih elementov prometne varnosti. Veliko govorimo o obnašanju voznikov ter radi kritiziramo naluknjane ceste, premalo pa govorimo o varnih avtomobilih in o tem, kako nam lahko priskočijo na pomoč v različnih nevarnih situacijah, pa tudi naši odgovornosti za njihovo pravilno delovanje. 

Povprečna starost slovenskega avtomobilskega parka je že več kot devet let in ne gre pričakovati, da bo kaj kmalu upadla. A to hkrati pomeni, da je bila večina slovenskih avtomobilov izdelanih pred letom 2009, ko je bil v serijskem avtu prvič predstavljen revolucionarni asistenčni pripomoček - samodejno zaviranje v sili - Autonomous Emergency Braking (AEB).

Dokazano deluje, a Slovenci "znamo" bolje

75 odstotkov nesreč se zgodi pri hitrostih pod 50 km/h. A pri teh hitrostih moderni sistemi znajo v številnih primerih nesrečo preprečiti celo brez posredovanja voznika ali pa z zmanjšanjem hitrosti pred trkom vsaj bistveno zmanjšati posledice. Tehnologija danes zmore že zelo veliko, iz različnih delov Zahodne Evrope in ZDA prihajajo analize zavarovalnic, da število škodnih primerov zaradi avtov z vgrajenim sistemom avtonomnega zaviranja upade najmanj za tretjino. Vse to ima milijardne prihranke tako pri voznikih, stroških zdravstvenih storitev, pri zavarovalnicah, gospodarstvu in nasploh pri celotni družbi. Nakup varnega avta se na dolgi rok izplača.

A Slovenci so običajno zelo skeptični do nečesa, česar še niso izkusili sami oziroma so velikokrat prepričani, da jih bo tehnologija le ovirala, da se cenovno ne izplača in da je odveč. Tudi zato je le manjši delež novih avtomobilov pri nas opremljen s city AEB, medtem pa v Veliki Britaniji (ena prometno najbolj varnih držav na svetu) velika večina kupcev pričakuje, da bo imel novi avto že serijsko vgrajeno vsaj eno izmed različic AEB. 

Pri Žurnalu24 želimo v sodelovanju s slovenskimi inštitucijami s področja varne vožnje in sponzorji postaviti takšno mišljenje Slovencev na glavo in z živo izkušnjo dokazati, kako koristno je imeti varen avto, pa tudi kako koristno je znati poskrbeti za lastno varnost in za varnost svojih najbljižjih v prometu. 

Izkušnja na enem mestu, kot je v Sloveniji še ni bilo

Naš projekt Dan za varen avto bo svoj vrhunec doživel oktobra, ko bomo štiri sobote po različnih krajih Slovenije organizirali dogodke z zelo pestro vsebino s področja varnega prometa:

- Z doživeto demonstracijo v živo bo vsak lahko sedel za volan avta (najsodobnejši modeli Mazde) in se skušal zaleteti v namensko blazino (EVT), praktično identično tisti, ki jo za testiranje asistenčnih sistemov uporabljajo pri organizaciji Euro NCAP.  

- Pokazali vam bomo, kakšne osnovne napake počnejo vozniki in potniki pri nastavitvah sedeža in volana, kako to vpliva na počutje med vožnjo ter zakaj je od načina sedenja zelo odvisna raven poškodb v primeru nezgode. Na naših delavnicah se boste naučili tudi poskrbeti za varen prevoz otrok in prtljage.

- Naučili se boste vse o pravilnem vzdrževanju pnevmatik, še posebej pa boste lahko sami občutili razlike v primeru preslabo napolnjenih pnevmatik.

- Izvedeli boste, zakaj je čist pogled izza volana tako pomemben in zakaj vsaka poškodba vetrobranskega stekla še ne pomeni dragega popravila. 

- Na osvežilnih delavnicah Rdečega križa boste lahko osvežili svoje znanje prve pomoči ter spoznali, kako enostavno je rokovanje z defibrilatorjem

- Na varen način boste občutili, kako nevaren je v resnici pijan voznik za volanom ter kako poskrbeti za lastno varnost  v prometu. 

- Obljubljamo, da bodo na svoj račun prišli tudi najmlajši ter na poučen in zanimiv način pričeli spoznavati izzive prometa. 

EVT blazina | Avtor: Moshon Data Moshon Data
Kdaj in kje?

Organizirali bomo štiri popolnoma brezplačne dogodke. Začnemo 1. oktobra v Celju. Naslednji bo na vrsti Kranj in sicer 8. oktobra. 15. oktobra se bo karavana ustavila v Ljubljani, 29. oktobra pa bo na vrsti še Maribor. Dogodki se bodo vedno dogajali pred tamkajšnjimi trgovskimi centri Tuš.

Rezervirajte si datum!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.