Avto
6340 ogledov

Za električne čakali v vrsti

VW e-golf PRIMA
Februar je bil v Sloveniji zelo uspešen mesec za prodajo električnih vozil.

Pri Sekciji za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije so pokazali podatke o registraciji za mesec februar. Zanimiv je pogled na prve registracije 100-odstotno električnih vozil. Po podatkih sekcije je bilo prvič registriranih 167 električnih vozil, če prištejemo še mesec januar, pa je bilo letos pri nas registriranih že 283 povsem električnih vozil.

Renault twingo Z.E. Pomembna novost Avto Ta električni avto bodo po novem izdelovali v Sloveniji

Volkswagen e-golf | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Večina registracij je šla na račun "razprodaje" električnih Volkswagnov. Kot nam je povedal bralec, ki je želel ostati neimenovan, so ljudje za električnega e-golfa konec leta stali v vrsti. Razprodan naj bi bil v enem dnevu. Volkswagen ne bo več prodajal e-golfa, saj bo letos na trg poslal povsem električne model ID.3. To dokazujejo tudi registracije, saj je bilo od 167 registriranih 100-odstotno električnih vozil v februarju kar 86 VW e-golfov, 36 registracij je bilo za renault zoe, devet za škodo e-citigo in hyundai kono, osem je bilo BMW i3, sedem VW e-up, od dražjih in zmogljivejših modelov so bili februarja registrirani štirje audiji e-tron, dva jaguarja i-pace in po ena tesla model 3 in tesla model S.

BMW i4 BMW Avto Prvi uradni namig, kakšen bo električni BMW i4

Če upoštevamo, da je subvencija za 100-odstotni električni avto 7.500 evrov in je bilo v prvih dveh mesecih leta skupaj 2020 registriranih 283 E-vozil, kar pomeni skupaj 2.122.000 evrov subvencij. V ta znesek niso vštete subvencije za druga električna vozila, od skuterjev, koles, hibridov.

Renault ZOE | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Eko sklad v okviru triletnega akcijskega načrta, ki ga je pripravilo Ministrstvo za infrastrukturo na osnovi sprejete Strategije za alternativna goriva, odobril za leto 2020 pet milijonov evrov sredstev. Kot vse kaže bo subvencij veliko premalo. Samo pri Porsche Slovenija nameravajo letos prodati 800 električnih vozil, skupaj pa naj bi na slovenske ceste letos zapeljalo 1.500 100-odstotno električnih vozil.

Renault morphoz koncept Spreminja obliko Avto Renault pokazal naslednjo generacijo električnih vozil

5 milijonov evrov je v teoriji dovolj za 667 100-odstotno električnih vozil, če upoštevamo, da je višina subvencije eko sklada 7.500 evrov. Na Ministrstvu za infrastrukturo so za zurnal24.si na vprašanje, ali bo na podlagi večjega zanimanja za električna vozila v Sloveniji in večjo ponudbo ter pričakovanja uvoznikov, treba znižati subvencije, odgovorili, da ob nadaljevanju trenda rasti povpraševanja po električnih in priključnih hibridnih avtomobilih pričakujejo, da bo v letu 2020 prvič registriranih približno 1000 električnih avtomobilov. K temu pritrjujejo tudi statistični podatki prvega meseca letos, ko je bilo prvič registriranih 85 električnih avtomobilov.

Jaguar I-pace | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Električni avto Avto Zaradi nove zakonodaje bo marsikdo kupil električni avto

Pričakovati je, da se bo višina subvencije za električna vozila letos znižala. Če predpostavimo, da bi višina subvencije znašala 6.000 evrov, bi lahko z razpoložljivimi sredstvi v višini pet milijonov evrov subvencionirali okoli 833 električnih avtomobilov," so nam odgovorili.

Komentarjev 10
  • maresem 08:53 10.marec 2020.

    Kar se bo zgodilo, že imamo krivca. Upam, da ga ne rabim omenjati. :-))))))))

  • Ice1976 08:50 10.marec 2020.

    Zakaj so čakali v vrsti za novega e-golfa?? Za model, ki gre ven iz proizvodnje - to se mi zdi malo sumljivo. Jaz bom raje počakal na ID3 ali če kupil novo Teslo Y, ko pride na trg. Razen, če ...prikaži več je bila kakšna akcija, da je tak golf prišel 20k eur?

  • maresem 08:50 10.marec 2020.

    Kar ukinite subvencije, potem bo teh precenjenih e-jajc mnogo preveč ker jih ne bo nihče kupoval.