Avto
17 ogledov

Prodaja novih avtov (baje) navzgor

Prodajni salon Reuters
Podatki o prodaji avtomobilov pri nas so po dolgih mesecih rdečega trenda za april vendarle pozitivni. A statistiki ne gre slepo zaupati.

V Sloveniji je bilo aprila prvič registriranih 5.383 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 8,84 odstotka več kot aprila lani.

Število prvič registriranih osebnih avtomobilov se je aprila na letni ravni zvišalo za 7,79 odstotka na 4.702, število prvič registriranih lahkih gospodarskih vozil pa za 16,61 odstotka na 681, kažejo objavljeni podatki sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije.

Volkswagen pred vsemi, clio najbolj priljubljen

Pri osebnih vozilih je med blagovnimi znamkami prvo mesto zasedel Volkswagen s 669 prodanimi avtomobili. Sledili so Renault s 629 prodanimi vozili, Peugeot s 395 prodanimi vozili, Škoda s 341 prodanimi vozili in Citroen s 309 prodanimi vozili.

Aprila so prodali največ Renaultovih cliov (339 vozil), sledila sta Volkswagnova golf (204) in polo (159). Prvo peterico zaokrožujeta Škodina octavia (150 vozil) in Kiin cee'd (137 vozil).

Pri lahkih gospodarskih vozilih so bili aprila na vrhu lestvice proizvajalci Peugeot (191 prodanih vozil), Volkswagen (137 vozil) in Renault (122 vozil).

Kaj se skriva za številkami

A prodajno statistiko je potrebno jemati z veliko mero rezerve. Znano je namreč, da so pri slovenskih trgovcih zelo razširjene t. i. enodnevne registracije, ko trgovec sam registrira avtomobil in si s tem izboljšuje statistiko, avtomobil pa se nato proda v tujino po konkurenčnih cenah. Število novih registracij tako "čarobno" eksponentno poskoči zadnjih nekaj dni v mesecu, tako da je o številu zares prodanih avtomobilih težko govoriti. Po nekaterih ocenah jih je najmanj za petino manj. 

Komentarjev 1
  • McBobo 12:49 13.maj 2013.

    A še niste slišali za fiktivne posle? Avtomobile se proda na tuje in potem se jih spet vozi nazaj v slo. Tako se ustvarja prodaja pri nas.