Avto
848 ogledov

Prometna nesreča v tujini, kaj storiti?

Nesreča Profimedias
V primeru prometne nesreče ali okvare vozila, bodisi doma ali v tujini, je treba najprej poskrbeti za varnost. V primeru, da od soudeleženih v nesreči ne morete pridobiti podatkov o osebah, vozilu in zavarovanju, zaprosite za podatke policijo.

Če se zgodi prometna nesreča v tujini, so splošne dolžnosti udeleženca v prometni nesreči podobne v večini držav. V primeru prometne nesreče ali okvare vozila je treba najprej poskrbeti za varnost, še posebej, če se je okvara zgodila na hitri cesti ali avtocesti. S trikotnikom zavarujte kraj nesreče, ne pozabite odsevnega jopiča in se varno umaknite.

V primeru, da je pri trku nastala manjša materialna škoda, pri policiji svetujejo, da si z ostalimi udeleženimi izmenjate podatke in izpolnite v celoti evropsko poročilo o prometni nesreči; podatke, ki jih potrebujete, lahko prepišete z zavarovalne police in prometnega dovoljenja. Zaradi lažje izvedbe nadaljnjih postopkov priporočajo, da v vseh primerih na kraj pokličete policijo, ki bo opravila ogled (ponekod, na primer v Avstriji, vam za ogled kraja prometne nesreče z manjšo materialno škodo lahko izstavijo račun) ter vam izdajo potrdilo o poškodbi vozila tuje registracije, ki omogoča neoviran prehod državne meje in vrnitev v domovino.

V primeru, da od soudeleženih v nesreči ne morete pridobiti podatkov o osebah, vozilu in zavarovanju, zaprosite za podatke policijo (že na kraju, ker so naknadne poizvedbe časovno daljše). Če imate možnost, zabeležite tudi podatke prič in fotografirajte kraj dogodka in poškodovana vozila, kar je koristno predvsem pri uveljavljanju odškodninskih zahtevkov.

Ustrezno dokumentirajte dokaze

V primeru suma, da ste prometno nesrečo povzročili vi, vas lahko tuji varnostni organi oziroma policija "zadržijo" v državi, dokler se ne konča postopek za plačilo kazni oziroma postopek pri sodniku. Svoja priporočila imajo tudi zavarovalnice za primer, ko imate vozilo kasko zavarovano. Če ste odgovorni za nastanek škode deloma ali v celoti ter nameravate povračilo škode uveljavljati pri svoji zavarovalnici, morate tudi ustrezno dokumentirati dokaze o nesreči - škodni dogodek prijavite policiji, zapišite podatke, izjave prič, če je možno, fotografije kraj škodnega dogodka. V primeru, da vozilo ni vozno ali ne veste, kako ravnati, pokličete zavarovalnico, pri kateri imate sklenjeno zavarovanje avtomobilskega kaska, za dogovor o nadaljnjih postopkih.

Totalka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kaj moram po prometni nesreči opraviti, ko se vrnem  v Slovenijo?

V primeru, da ste bili sami povzročitelji in ste povzročili škodo drugemu, pri Zavarovalnici Triglav pravijo, da bo zavarovalnica poravnala škodo iz vašega zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Ko bo vaša zavarovalnica od zavarovalnice oškodovanca prejela informacijo o škodi, vam bo v izpolnitev posredovala obrazec za prijavo škode. V nadaljevanju bo zavarovalnica sama reševala zadevo v sodelovanju s tujo zavarovalnico. Če boste škodo na svojem vozilu uveljavljali iz svoje zavarovalne police (kasko zavarovanje), jo morate prijaviti pri svoji zavarovalnici. Po prijavi škode primer v reševanje prevzame zavarovalnica.

V primeru, da ste bili oškodovanec sami pa pri Triglavu pojasnjujejo, da bo škodo, ki vam je bila povzročena, poravnala zavarovalnica povzročitelja iz njegovega obveznega zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Če je povzročitelj nesreče voznik motornega vozila, registriranega v eni od držav članic EGP ali Švici, lahko odškodninski zahtevek vložite v državi svojega bivališča, in sicer pri zavarovalnici, ki je v Sloveniji pooblaščenec zavarovalnice povzročitelja. Podatke o tem dobite na cenilnih mestih, lahko pa jih preverite tudi pri Slovenskem zavarovalnem združenju. Ob prijavi škode bo zavarovalnica opravila tudi ogled poškodovanega vozila.

Če je bilo vozilo povzročitelja registrirano v eni od držav zunaj sistema zelene karte (zunaj EGP in Švice) ali pa je bilo celo neregistrirano, morate odškodninski zahtevek vložiti pri nacionalnem biroju zelene karte države, v kateri se je nesreča pripetila. Kontaktni podatki o nacionalnih birojih so navedeni na obrazcu zelene kart.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.