Avto
98 ogledov

Prva avtocesta, prvi semafor, ...

Prvi radar je voznike ustavil leta 1947. Žurnal24 main
Številni datumi so v zgodovino avtomobilske industrije zapisani z zlatimi črkami. Ste vedeli kdaj je bila zgrajena prva avtocesta, kdaj so izumili mačje oči, ali kdaj so začeli uporabljati radar?

Malo je znano, da se je prva avtomobilska nesreča zgodila marca leta 1896 v New Yorku, dva meseca po tem, ko sta brata Frank in Charles Durey prodala prvi avto na svetu. Voznik avtomobila Henry Welles je povozil kolesarja, ki si je v nesreči zlomil nogo. V časopisu Times so zapisali, da se takšna tragedija ne sme več ponoviti. Prva prometna nesreča s smrtnim izidom je bila prav tako v New Yorku. Leta 1899 je voznik avtomobila do smrti zbil pešca.

Prva omejitev hitrosti in semafor
Leta 1902 se je v ZDA hitro vozeči avtomobil zaletel v konjsko vprego, na kateri sta bila dva človeka. Eden je umrl, drugi pa je bil težje poškodovan. Zaradi incidenta so prvič v zgodovini omejili hitrost za avtomobile. Na žalost je bilo treba čakati 45 let, da so patentirali radar, ki je lahko izmeril hitrost s katero se premika vozilo. Šele s tem je zakon postal učinkovit. Istega leta (1902) so izumili avtomatski semafor. Izumitelj semaforja je bil Afroameričan Garrett A. Morgan. G. A. Morgan je bil povsem naključno očividec prej omenjene nesreče v kateri sta se zaletela avtomobil in konjska vprega. Dogodek je izumitelja vzpodbudil, da izdela revolucionarni izdelek, ki je do danes rešil številna življenja. Svoj izdelek je Morgan patentiral 20. novembra leta 1923, nato pa ga je za 40.000 dolarjev prodal podjetju "General Electric." Spomnimo še, da je prvi semafor, ki ni bil avtomatski, postavljen pred parlamentom v Londonu leta 1968.

Prva kraja avtomobila
Vse večje število avtomobilov v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja je začelo zanimati tatove. Prva kraja je bila leta 1905 v St. Luisu. Pet let kasneje, prvič v zgodovini, je bila prepovedana vožnja pod vplivom alkohola. Tudi stoletje kasneje se na žalost še vedno preveč voznikov za volan avtomobila podaja opitih.

Prva avtocesta
Razvoj avtomobilske industrije je morala tesno spremljati tudi cestna infrastruktura. Tako so že leta 1913 v ZDA odprli prvo avtocesto, ki je Times Square v New Yorku povezovala z Lincoln Parkom v San Franciscu. Ime avtoceste je "Lincoln Highway" in je bila dolga nekaj manj kot 5.500 kilometrov. Danes obstajajo le še posamezni deli te dolge avtoceste, ki jo je nadomestila nova, sodobna.

Prvi davek na gorivo
Davek na gorivo prinaša enormne vsote denarja. To so prvi spoznali v ameriški zvezni državi Oregon, kjer so leta 1919 uvedli prvi davek na gorivo. Leta 1921 je bila v Dallasu odprta prva drive-in restavracija, ki se je imenovala "The Pig Stand". Posebnost tovrstnih restavracij je, da je hrano možno kupiti kar iz avtomobila.

Prvi poskus prepovedi uporabe radia v avtomobilu
Leta 1927 je bila sprožena pobuda, da se v avtomobilih prepove poslušanje avtoradia. Razlogi so bili: Motenje voznika pri vožnji, kar povzroča nesreče; glasba lahko uspava voznika, kar je lahko usodnega pomena; glasna glasba lahko moti voznike drugih avtomobilov. Z iniciativo je začela t. i. Public Works komisija, to pa je bil prvi in zadnji poskus proti radijskim sprejemnikom.

"Mačje oči"
Leta 1934 je 23-letni Percy Shaw izumil "mačje oči". "Mačje oči" so reflektirajoča plastika, ki pomaga voznikom pri vožnji v temi. Postavili so jih na prevozna sredstva in na ceste. Prva parkirna ura je bila postavljena leta 1935 v Oklahoma Cityju, prvi uporabni radar pa izdelan dvanajst let kasneje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.