Avto
27 ogledov

Prva kazen za prekoračitev hitrosti

stari avto Wikimedia
Pred kratkim je minilo 116 let od prve uradno zabeležene kazni zaradi prehitre vožnje avtomobila na svetu. Dirkač jo je po cesti prašil s 13 kilometri na uro.

Kako natančno so leta 1896 ocenjevali, kako hitro se po cesti peljejo vozila, ni jasno. Dejstvo pa je, da se je podjetnik Walter Arnold iz britanskega Kenta v zgodovino zapisal kot prvi človek, ki je dobil kazen zaradi prekoračitve hitrosti. Mimo hiše lokalnega policista jo je namreč "tolkel" z osmimi miljami na uro, čeprav je bila omejitev le dve milji (3,5 km/h).  Policist se je nemudoma podal na lov za voznikom, pri tem pa uporabil kar svoje kolo.

Po poročanju takratnih virov je lov trajal kar osem kilometrov, ni pa jasno, ali je pred zagnanim policistom prej popustil Arnold ali njegov stroj. Kakorkoli, Arnold je bil aretiran in oglobljen s kaznijo enega šilinga, kar bi bilo preračunano v vrednost modernega denarja okoli 20 evrov. S kakšno vrsto avtomobila je prekoračil hitrost, kronisti ne poročajo, najverjetneje pa je šlo za Benzov model.

Arnold je bil namreč prvi koncesionar za vozila znamke Benz na Otoku. Kasneje je ustanovil podjetje Arnold, ki je izdelovalo lastna vozila po vzoru Benzovih, a prirejena za britanske potrebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.