Avto
16 ogledov

Prvi avto z zaslonom namesto ogledala

Audijev zaslon namesto ogledala Audi
Audi bo v svojem električnem superšportniku R8 e-tron premierno v serijskem avtomobilskem svetu predstavil kamero z zaslonom, ki bo nadomestila notranje vzvratno ogledalo.

Novost je Audi izdatno testiral v svojih zmagovitih dirkalnikih R18, ki so slavili letošnjo zmago v Le Mansu. Prav tako kot prihajajoči R8 e-tron namreč tudi R18 nima zadnjega stekla.

Na mestu vzvratnega ogledala bo tako pod strop vpet zaslon AMOLED z diagonalo kar 19,7 centimetra (7,7 palca), ki ga je Audi izdelal v sodelovanju s Samsungom. Na njem se bo projicirala slika iz ozadja avtomobila, ki jo bo zagotavljala tam montirana kamera. Kot prednost takšne rešitve navajajo jasno ter veliko sliko in možnost lahkotnega manipuliranja z osvetljenostjo, da luči zadaj vozečih avtomobilov ne bodo nikoli motile voznika.

Pri Audiju dopolnjujejo, da bo zaslon del lahkega ohišja, ki bo v zimskih mesecih zaradi nemotenega delovanja ogrevano. Napovedujejo, da se bodo v prihodnosti na zaslonu prikazovali še drugi podatki.

Električni športnik

Kot rečeno, bo novost predstavljena v maloserijskem električnem superšportnem dvosedežniku R8 e-tron. Njegova dva motorja imata skupaj 230 kilovatov (313 KM) moči, navora pa je kar 4.500 Nm. Na sloviti progi Nürburgring je predserijski e-tron nedavno dosegel hitrostni rekord v razredu električnih vozil s časom 08:09:099. Naprodaj bo po septembrski predstavitvi v Parizu, šušlja pa se, da bo to najdražji serijski audi v portfoliu tovarne.

Najvišja hitrost serijskega avta je omejena na 200 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h pa znaša 4,6 sekunde. Z enim polnjenjem lahko doseže okoli 215 kilometrov.

Komentarjev 1
  • BenX 14:07 12.avgust 2012.

    in kaj je dobrega v tem?? notranje ogledalo je pač vseeno kako je. naj zunanje odstranijo!!! tam naj dajo male kamere in zaslon na vsako stran, se bo pri aerodinamiki precej poznalo, notri je glupost, po nepotrebnem gre električna energija v nič.