Avto
433 ogledov

Prvi črpalki na vodik

Takole je videti polnjenje avtomobila na vodik v ZDA. Prvemu takemu prizoru bomo Žurnal24 main
Promet. Povprečen Slovenec bo kupil še vsaj tri "navadne" avtomobile.

Okolje. “Električni avtomobili se bodo vozili podobno, infrastrukturne prilagoditve pa bodo ogromne,” opozarja Janko Jamnik z ljubljankega Kemijskega inštituta.

Različne tehnologije
Vozilo na vodik (notranje izgorevanje). Motor deluje podobno kot bencinski, za pogon pa uporablja utekočinjeni vodik.

Gorivne celice. Vodik v plinu poganja elektromotor.

Baterijski pogon. Elektromotor vozila poganja baterija. Ta se polni tudi iz elektroomrežja.

Tam je včeraj na okrogli mizi Petrol v sklopu Centra odličnosti za nizkoogljične tehnologije (CO NOT) napovedal odprtje dveh bencinskih črpalk, na katerih bo mogoče polniti tudi avtomobile na vodik.

V Velenju in na Barju
Eno črpalko bodo posodobili v Velenju, kjer bi lahko sčasoma uvedli tudi avtobuse na vodik, drugo pa ob avtocesti na ljubljanskem Barju. Če ne bo zapletov, bo polnjenje vozil na vodik v sklopu demonstracijskega projekta mogoče že konec prihodnjega leta. Pri Petrolu ocenjujejo, da bo cena kilograma vodika okoli deset evrov. Z enim polnjenjem (štiri kilograme) vodika je sicer z današnjimi avtomobili na gorivne celice mogoče prepeljati 350 kilometrov.

Udeleženci okrogle mize so se sicer strinjali, da bo povprečni Slovenec, ki avtomobil menja na sedem let, verjetno kupil še več kot dva avtomobila na dizelski ali bencinski motor, preden se bo odločil za katero od novih tehnologij.

Z vodikom se daleč pride
V Sloveniji se CO NOT sicer ukvarja tako z razvojem baterijskih materialov kot načini proizvodnje vodika, ki ga v naravi ni mogoče najti. Električna vozila, ki jih prek gorivnih celic napaja vodik, so po ocenah sicer najbolj ekološka in so uporabna tudi na daljše razdalje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.