Avto
16 ogledov

Prvi serijski električni VW

Volkswagen e-up!
1/7
Volkswagen
Prvi povsem električni Volkswagen bo sejemsko premiero doživel na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. E-up lahko z enim polnjenjem baterij prevozi do 150 kilometrov.

Volkswagen predstavlja svoje prvo serijsko vozilo, ki ga poganja izključno elektromotor.

e-up! je štirisedežni model z električnim pogonom, s katerim v Wolfsburgu v prvi vrsti ciljajo na potrebe vsakodnevne mestne vožnje, idealen pa naj bi bil za vse, ki se dnevno vozijo na delo, ali kot drugi avto. S polno baterijo lahko 1.185 kg težko vozilo prevozi do 150 km (skladno z novim evropskim voznim ciklusom), s pomočjo hitrega polnjenja pa je moč baterije v pol ure napolni na 80 odstotkov.

Polnjenje na večini postaj

Skoraj neslišno ga poganja elektromotor z močjo mit 60 kW (82 KM). Trajna moč motorja znaša 40 kW (55 KM), največji navor 210 Nm pa je na voljo že takoj ob zagonu motorja. Od 0 do 100 km/h pospeši v 14 sekundah in doseže največjo hitrost 135 km/h. Kapaciteta litij-ionske baterije, ki je vgrajena na dnu vozila, znaša 18,7 kWh.

Volkswagen e-up! | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Priključek za polnjenje baterije je nameščen pod "loputo rezervoarja za gorivo". Opcijsko se uporablja kombinirani polnilni sistem CCS (Combined Charging System), ki so ga standardizirali Volkswagen in drugi proizvajalci in ki v enaki meri podpira polnjenje z enosmernim in izmeničnim tokom. Vozniki lahko tako svoje vozilo polnijo na večini polnilnih postaj, ne glede na vir električne energije in hitrosti polnjenja, ki je na voljo.

Oblikovni posebnež

Najbolj prepoznavna oblikovalska značilnost e-up! so dnevne LED-luči, ki so v loku razporejene v odbijaču. Sprednji del, pragovi in dno vozila so aerodinamično optimizirani, kolesa so 15-palčna. Prepoznamo ga tudi po emblemih z modrim ozadjem in napisom e-up! na zadku.

Notranjost vozila zaznamujejo posebne svetlo sive sedežne prevleke z modrimi kontrastnimi šivi. Kombinacija usnjenih elementov in kromiranih aplikacij ustvarja purističen celostni vtis.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.