Avto
43 ogledov

Prvi sneg razbremenil vulkanizerje

Vulkanizer
1/5
Saša Despot
Danes je zadnji dan za menjavo letnih pnevmatik na vozilih. Večji vulkanizerji ne beležijo velike gneče.

Danes je zadnji dan za menjavo letnih pnevmatik z zimskimi. Večji vulkanizerji ne beležijo pretirane gneče. Pri AMZS so nam povedali, da stranka čaka na menjavo približno eno uro, se pa mora predhodno naročiti. V eni uri povprečno zamenjajo pnevmatike osmim vozilom. "Je pa prvi sneg, ki je zapadel pred dobrima dvema tednoma, poskrbel, da danes in ta teden ni takšne norišnice," so nam še povedali. Prvi sneg pred krompirjevimi počitnicami je po njihovih podatkih privabil trikrat več voznikov, ki so na menjavo pnevmatik čakali tudi do štiri ure.

Sicer je menjava pnevmatik odvisna od vremena. Če sneg do danes ne bi zapadel, bi imeli zadnji dan menjave veliko gnečo, tako pa se je povpraševanje po zimskih pnevmatikah tudi zaradi napovedi sneženja razporedilo od konca oktobra dalje. Če bo ta teden veliko povpraševanja, bodo pri AMZS delovnik to soboto podaljšali za nekaj ur.

V Avtocentru Špan prav tako ne beležijo večje gneče, stranka za menjavo čaka eno uro. Ta teden imajo veliko povpraševanja, zasedeni so vsi termini, delovnika pa ne bodo podaljšali. Pred dvema tednoma je prvi sneg privabil trikrat več voznikov kot ponavadi, tako da trenutno ni velike gneče.

S pravimi varneje

Vse do 15. marca (oziroma še dlje, če bodo tako narekovale vremenske razmere) so po zakonu obvezne pnevmatike z najmanj tremi milimetri dezena ali letne pnevmatike s tremi milimetri in snežnimi verigami ustrezne velikosti v prtljažniku.

Zimske pnevmatike so ob temperaturah pod 10 stopinjami Celzija zaradi kemičnih substanc, ki jih gumi dodajajo izdelovalci, varnejše in tudi obstojnejše. Gume starejših letnikov je treba zamenjati, čeprav imajo še dovolj profila, saj stara pnevmatika izgubi oprijemljivost, zavorna pot pa je lahko v primerjavi z novo tudi 50 odstotkov daljša.

Nižja kazen

Če ne boste poskrbeli za primerno zimsko opremo, vas lahko doleti kazen. Globe so se sicer v paketu še z nekaterimi drugimi 1. septembra znižale. Če bodo policisti ugotovili, da nimate ustrezne opreme, vas bodo kaznovali s 40 evri kazni.

Globe za druge vrste "ignoriranja zimskih razmer" pa segajo še naprej; od nekaj sto do tisoč evrov. Če svojega avtomobila ne boste primerno očistili, vam grozi globa 200 evrov.  Če se boste vozili tam, kjer je v zimskih razmerah promet prepovedan ali omejen, lahko za to odštejete 300 evrov kazni.

Za neupoštevanje predpisov, ki bi pripeljalo do oviranja ali onemogočenja prometa drugih vozil, je zagrožena globa 500 evrov in še pet kazenskih točk za voznika.

Komentarjev 1
  • t16 11:26 14.november 2012.

    mojster na sliki je pnevmatiko obrnil v kontra smeri vožnje:)