Avto
50 ogledov

Prvi video testa varnosti novega volva S90

Volvo S90 Volvo
Novi volvo S90 še ni bil neodvisno testiran pri Euro NCAP ali IIHS, vseeno pa video iz tovarniške testne proge dokazuje, da bodo Švedi sila razočarani, če jih ne bodo na dolgo in široko hvalili.

Tovarniški video prikazuje varnostni trk volva S90 v nepremično oviro po principu majhnega prekrivanja (30 odstotkov). Zaradi silovitega delovanja sil na majhnem območju gre za najzahtevnejši preizkus, ki ga izvajajo samo ameriški regulatorji, zato je marsikateri evropski model avta posebej prilagojen, če ga prodajajo tudi v ZDA. Potrebne so namreč številne ojačitve karoserije, kar pomeni predvsem višjo maso in/ali dražjo proizvodnjo. 

A pri Volvu ne pristajajo na kompromise, pri njih so vsi avti enaki ne glede na ciljni trg. Četudi video ni pospremljen s komentarji Volvovih strokovnjakov, je jasno, da imajo potniki ob tovrstnih izredno nevarnih nesrečah veliko možnosti, da jo preživijo brez posledic.

Zračne blazine so se sprožile v hipu, glava lutke voznika je udarila skoraj povsem naravnost in na polno v blazino. Zunanje kamere niso zabeležile nikakršnega zvijanja A stebrička, celo vetrobransko steklo je ostalo celo, kar priča, kako dobro je karoserija zadržala in preusmerila sile trka stran od avta. To je jasno vidno tudi po tem, da je S90 odbilo stran od ovire in se ni zaril vanjo. 

Ponavadi je eden bistvenih podatkov pri tem trku še, kakšen je bil vdor prednjega dela v spodnji del potniške kabine, kar pa lahko dajo le natančne meritve. Teh Švedi niso podali. A Superman bi moral biti zadovoljen, če bo slučajno iskal prevoz po zemlji.

Za primerjavo še video organizacije IIHS o testiranju kie forte, ki je bila pri majhnem prekrivanju ocenjena z oceno "mejno". Dogajanje in posledice kažejo, kakšna je razlika z volvom S90.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.