Avto
77 ogledov

Prvič pri nas aplikacija, ki niža zavarovalno premijo

Triglav Drajv Andrej Leban
Zavarovalnica Triglav je kot prva v regiji pričela uporabljati aplikacijo za telematiko, prek katere si lahko njeni zavarovanci z varno vožnjo znižajo strošek zavarovalnine. V tujini tudi na ta način že močno znižali število prometnih nesreč.

Kot so sporočili iz Zavarovalnice Triglav, je njihova mobilna aplikacija Drajv prva tovrstna v Sloveniji in sploh v regiji. 

Aplikacija, ki se za zdaj razume le s pametnimi telefoni z operacijskim sistemom Android, deluje na podlagi signala GPS in drugih senzorjev v telefonu, denimo žiroskopa, ni pa povezana z avtomobilom prek OBD vmesnika, kot je to običaj pri profesionalnih aplikacijah za nadzor telemetrije vozila.

Aplikacija ob hkratnem primerjanu z digitalnimi zemljevidi spremlja, ali voznik upošteva cestnoprometne omejitve hitrosti, ali pospešuje in zavira sunkovito, kako speljuje ovinke in podobno. Na tej podlagi poda oceno o varnosti vožnje. "Če uporabnik po 300 prevoženih kilometrih zbere vsaj 90 točk, prejme kodo za popust pri avtomobilskem zavarovanju. Testiranje aplikacije je potekalo skoraj leto dni na vzorcu 50 oseb, ki so do zdaj prevozile približno 800.000 kilometrov," pravijo pri zavarovalnici. 

Kot še poudarjajo, je aplikacija posebej primerna za voznike začetnike, ki sodijo v najbolj rizično skupino zavarovancev, posledično pa imajo tudi najvišje premije. Aplikacija naj bi jim pomagala pri razvoju v varne voznike, ki bodo za predvidljivo vožnjo v skladu s predpisi tudi finančno nagrajeni. 

Ni vedno vklopljena ...

Pa mora aplikacija za zbiranje točk delovati ves čas? Na zavarovalnici so za Žurnal24 pojasnili, da uporabnik sam določi, kdaj bo "snemal" vožnjo. S tem se sicer postavlja vprašnje, ali ne bodo vozniki prižgali aplikacijo le takrat, ko bodo odločeni voziti umirjeno. Vseeno so pri Triglavu prepričani, da bodo njeni uporabniki tako bolj pozorni na hitrostne omejitve in zato varnejši, ob tem pa navajajo izkušnje iz zahodne Evrope, kjer je telemetrija pri zavarovalnicah že precej bolj razširjena.

Tako so nekatere zavarovalnice uspele delež nesreč pri mladih voznikih in s tem škodne primere zmanjšati kar za 75 odstotkov že prvem letu vožnje z vgrajeno telemetrijsko napravo. Pri uvajanju podobnih naprav se sicer spogledujejo tudi pri nekaterih drugih slovenskih zavarovalnicah, saj postaja vse bolj očitno, da bodo morali biti prihodnji zavarovalniški produkti precej bolj pisani na kožo voznim navadam posameznika, ne pa da se za varnega voznika ocenjuje nekdo, ki ima v avtu vgrajen alarm. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • zdrej 22:48 18.junij 2015.

    Do zdaj vsi ki so govorili o dinamični vožnji so v isti sapi omenjali kako kazen, ki so jo dobili zraven. To kar si rekel ni argument ampak "kr neki".Če "se ne izključujeta", potem nimaš nobenega vzroka za strah. ...prikaži več Meni to ne moti, dokler ne bo kdo zlorabljal teh podatkov, da bo gledal, kje se gibljem za kakršen koli namen.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:12 18.junij 2015.

    Dobra poslovna ideja! Kapitalizem živi od neumnih idej kot je ta, čez čas pa tako neumne ideje postanejo samoumevne in del kulture. Vse se pa začne pri ustvarjanju dobička. Kapitalisti bi ti prodal bilokej sam da zapravlaš.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:08 18.junij 2015.

    Dinamična vožnja in vožnja po pravilih se ne izključujeta.