Avto
5846 ogledov

Prvič v porschu: "Sr*nje, kako trda sklopka je to"

Porsche 911 GT3 Porsche
Porsche je avto, ki ga je vozil na skrivaj, ko je še dirkal za druga moštva v formuli 1. Prvič se je vanj usedel leta 1994 – Mark Webber.

Danes 46-letni Avstralec Mark Webber je svetovno slavo dosegel za volanom dirkalnikov formule 1 – z ekipo Red Bull Racing je dobil devet dirk. Po končani karieri dirkača formule 1 je ostal v športnem dirkanju, in sicer je s prototipom porsche 919 hybrid postal šampion in večkratni zmagovalec svetovnega prvenstva v vztrajnostnih dirkah.

"Ljudje imamo radi zanesljive stvari. Svojega porscha 911 lahko vozim ob vsakem času, v vsakem vremenu, v vseh pogojih. To je značilno za vsa vozila porsche. Vozijo jih tudi moja žena, moja sestra, celo moja mama vozi cayenna. To so res avtomobili za vsako priložnost," je na dogodku v enem od ljubljanskih hotelov izpostavil Mark Webber. Slednjemu Slovenija ni tuja, v podalpsko deželico se rad vrača.

Mark Webber v Ljubljani | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

"V Sloveniji sem bil že pred leti na motokros dirki in skupaj z ženo sem bival v istem hotelu, lahko rečem, da gre za res lepo mesto (Ljubljana, op. p.) in rad se vračam nazaj," je pojasnil. 

Ljubezen do porschov izhaja iz mladostniških dni 

"Prvič sem sedel v porscha leta 1994, ko sem imel vozniški izpit še zelo, zelo malo časa (tedaj je imel 18 let, op. p.). Šlo je za carrero, avtomobil prijatelja mojega očeta, in spominjam se, da sem si rekel: Oh, sr*nje, ta sklopka pa je zelo trda. A bil mi je všeč zvok, položaj sedenja in prožen motor," se je ljubezni na prvi pogled spomnil Mark Webber. Ta je v enem od ljubljanskih hotelov bil še posebej vesel tudi enega izmed obrazov, ki ga je v karieri dirkača formule 1 pogostokrat videval – govorimo o nekdanjem komentatorju dirk formule 1 Miranu Ališiču. "Videl sem nekaj prijateljskih obrazov iz starih časov. Lepo je biti tukaj," je dejal le malce zatem, ko je s Slovencem na kratko pokramljal. 

Razkril je tudi, da je s porschi flirtal, že preden je postal svetovno znani dirkač. In včasih jih je vozil tudi malce na skrivaj, je priznal. "Imel sem srečo. Bil sem Porschova stranka že preden, sem postal njihov ambasador. Ko sem dirkal v formuli 1, sem dirkal za druge znamke, toda skrivaj sem kupoval porscheje," se je z nasmeškom na ustih prvih zmenkov s porshi spominjal Webber. Kasneje se mu je izpolnila velika želja, saj ga je k dirkanju povabila ekipa Porsche in jasno je, da te ponudbe ni mogel zavrniti. 

mark webber | Avtor: EPA EPA

"Seveda sem bil velik ljubitelj modela te znamke, kupoval sem 911. Ko sem zaključil z dirkanjem formule 1, je do mene pristopil Porsche, če bi dirkal v Le Mansu. To je bil popoln prehod iz dirkanja v formuli 1 v dirkanje s športnimi avtomobili," je izpostavil Avstralec. Webber se pogostokrat udeležuje različnih promocijskih dogodkov, kjer pred očmi gledalcev in novinarjem preizkuša športne avtomobile. "Vedno se nas dirkače sprašuje, koliko moči ima avto, toda za nas je pomembno tudi, kakšne so zavore, koliko avtomobil tehta. Teža je zelo pomembna. Če pogledate pot Porscha, opazite, da je s kakovostnimi materiali uspel zmanjšati težo," je opozoril Webber, ki danes opravlja delo ambasadorja te blagovne znamke. In to mu z veliko strastjo, vnemo in ljubeznijo do avtomobilov porsche uspeva izjemno dobro. S svojo energijo bi vas v pogovoru na štiri oči zagotovo prepričal, da je porsche avtomobil, ki ga morate kupiti.

Kot enega najlepših spominov v svoji bogati karieri je opisal dirko iz Bahrajna leta 2015, ko je Porsche osvojil svetovno prvenstvo v razredu FIA WEC. "To je bil plod ekipnega dela, saj so morali mehaniki opraviti izjemno delo, nekateri so dobili celo opekline, res so hodili po tanki liniji za nas. Želeli smo si opraviti delo zanje, vse skupaj je bilo zares nabito s čustvi in stresom. Nato šampanjec … ne, v Bahrajnu ni bilo šampanjca, pač pa rožna voda," je zaključil 46-letnik. 

Komentarjev 1
  • Toma 13:17 22.oktober 2022.

    Torej, pri poršetih ne iščite popolnosti! Je avto za afnanje koliko denarja lahko vržete proč in preživite!