Avto
2216 ogledov

PSA se umika iz posla malih bencinskih avtov

Peugeot 108 Andrej Leban
Še en debel žebelj v krsto malčkov.

Peugeot in Citroën ne bosta več izdelovala malih mestnih avtov, kot sta bila modela 108 in C1. Vsaj ne več v arhitekturi s klasičnim bencinskim motorjem. 

Po poročanju Reutersa je več virov v francoskem koncernu potrdilo, da se želi PSA umakniti iz zelo neprofitabilnega razreda, ki je bil za nekatere znamke v zadnjih letih glavni vir rdečih številk, saj se je cena proizvodnje zaradi obveznih novih sistemov za prečiščevanje izpuhov le povečala, cenovni pritisk na trgu pa je ostajal.

PSA želi potezo povleči še pred dokončno združitvijo s FCA, ki naj bi se zgodila v prvem finančnem četrtletju prihodnjega leta. Uradno sicer še ne želijo komentirati dogajanja, so pa Francozi že pred časom prodali delež v skupnem podjetju na Slovaškem, prek katerega so skupaj s Toyoto izdelovali trojček modelov 108, C1 in aygo. 

Strategija glede majhnih avtov bo verjetno javnosti predstavljena po dokončni združitvi v francosko-italijansko-ameriškega giganta z imenom Stelantis. Ker pa znamka Fiat že izdeluje na novi platformi novi električni model 500 in da bo gotovo v tej smer šla tudi panda, gre sklepati, da se bosta k električni zgodbi malčkov na neki način priključili tudi francoski znamki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.