Avto
7281 ogledov

Putin na inavguracijo z ruskim avtomobilskim ponosom

Vladimir Putin v limuzini aurus senat
1/2
Aurus
Ruski predsednik Vladimir Putin se bo po zmagi na predsedniških volitvah na svojo peto inavguracijo pripeljal v velikem slogu.

Ob inavguraciji Vladimirja Putina bodo predali prenovljeni aurus senat. Gre za rusko limuzino, ki je nastala kot projekt luksuznega ruskega državnega avtomobilskega in je stala na milijone evrov. Prvotno so načrtovali proizvodnjo 5.000 luksuznih avtomobilov na leto, vendar so jih na koncu proizvedli le pešci. Nihče niti ne ve, koliko aurus senatov je bilo izdelanih od leta 2018, ko je bil predstavljen med četrto inavguracijo Vladimirja Putina. Dejanska proizvodnja je v tovarni Alabuga stekla šele leta 2021. Do takrat je senat nastajal neposredno na moskovskem avtomobilskem inštitutu NAMI, ki je imel pod pokroviteljstvom razvoj in ročno sestavljanje kosov, namenjenih Kremlju.

aurus senat | Avtor: Aurus Aurus

Razmere je dodatno zapletla tudi vojna v Ukrajini in z njo povezane protiruske sankcije. Aurus je namreč poln zahodne elektronike in tujih komponent. Nastal je v sodelovanju s tujimi podjetji, kot sta Porsche Engineering in Bosch. Propadli so tudi načrti za izvoz vozila v tujino. Številni imajo vozilo za finančno "luknjo brez dna." Kljub temu se zdi, da si Rusi prizadevajo še vedno ustvarjati podobo uspešnega projekta. Minister za industrijo in trgovino Denis Manturov je celo napovedal, da bo Aurus maja predstavil posodobljeno limuzino senat, kot se za spodobno avtomobilsko podjetje po nekaj letih spodobi.

Ruski mediji podrejeni Putinu o vozilu pišejo, da senat ni spremenil le ruske avtomobilske industrije, ampak je Rusijo postavil kot močnega konkurenta na svetovnem trgu luksuznih avtomobilov. V resnici pa celo bogati Rusi vihajo nos nad aurusom in ostajajo zvesti znamki Rolls-Royce ali Bentley.

Vladimir Putin | Avtor: Profimedia Profimedia

Obseg sprememb posodobljene različice še ni znan. Po nekaterih virih naj bi tehnologija ostala enaka, spremenila naj bi se predvsem zasnova prednjih delov. Inavguracija bo potekala 7. maja. Ali bo aurus poleg predsedniške limuzine lahko izdeloval tudi druge primerke, pa je zaradi še veljavnih sankcij vprašljivo. Senat je sicer v predsedniški različici dolg 5.63 metra, poganja pa ga zmogljiv 4,4-litrski 8-valjnik s 441 kW moči.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • slavauk22 06:27 28.marec 2024.

    ZELO JE PODOBEN roys roys JA NI ČUDNO VSE KOPIRAJO IZ ZAHODA TAKO KOT KITAJCI MADE IN CHINA

  • Soljatar 20:25 27.marec 2024.

    Putin je veliko slabši kot Hitler...Hitler je imel vsaj stil, ta primitivc je pa en navaden zakompleksan ruski barbar...

  • Soljatar 20:23 27.marec 2024.

    putinu je treba čimprej glavo odfukat...