Avto
8434 ogledov

Zaradi cestnih dirkačev bodo v Kranju na široko odprli denarnice

Radar merilnik hitrosti Andrej Leban
V Kranju bodo tri leta vzdrževali naprave, ki ne potrebujejo vzdrževanja.

Kranjska občinska uprava je ekspresno zaključila ponovljen razpis za nabavo treh merilnikov hitrosti, ki bodo v Kranju, njegovi okolici in bližnjih občinah lovili prehitre voznike naslednjih osem let. Skupaj je pogodba vredna 271.425 evrov (skupaj z DDV), od tega samo na vzdrževanje odpade kar 152.841 evrov.

Da Kranj in sosednje občine poleg drugih ukrepov za umirjanje hitrosti potrebujejo dodatne merilnike, govorijo dejstva, saj je previsoka hitrost na nekaterih cestah, recimo v bližini šol, pereč problem. Že samo postavljene prazne stacionarne škatle so razmere na nekaterih kritičnih točkah bistveno izboljšale.

Spomnimo, prvi razpis iz marca je neslavno propadel s procesnim izgovorom. Edini možni ponudnik k svoji ponudbi namreč ni dodal dokazila, da ima ustrezne reference glede dobave in vzdrževanja merilnikov hitrosti, pa čeprav gre pri Intermaticu za podjetje, ki že vrsto let s takšnimi napravami zalaga policijo in številne občine po državi. V času trajanja prvega razpisa, katerega avtorji so bili vodja redarstva Mitja Herak, njegov namestnik Robert Zadnik in zunanja sodelavka Jana Habjan Piletič, smo pri Žurnalu24 opozarjali na diskriminatorne pogoje in vnaprejšnje pripravljalne akcije vodstva medobčinskega redarstva, ki so onemogočile enakovredno sodelovanje drugih ponudnikov tovrstnih naprav pri nas.

Opozorili smo tudi na zelo vprašljive postavke, ki bi jih bili pripravljeni redno plačevati izbranemu podjetju, celo v garancijskem obdobju prvih treh let. Kljub temu je ta del razpisnih pogojev ostal praktično nespremenjen.

Radar merilnik hitrosti Avto V Kranju preobrat - radarjev ne bo!

Intermatic je bil prvič pripravljen dobaviti opremo za 262.486 evrov, torej celo za devet tisočakov ceneje, kot pa na ponovljenem razpisu, na katerem je bil po pričakovanjih znova edini ponudnik. Odgovora, zakaj so pristali na zvišano ceno in niso denimo ubrali taktike ljubljanske občine, ki je z naknadnimi pogajanji uspela ceno pri edinem ponudniku še znižati, nismo dobili. 

Kaj bodo Kranj in sosednje občine plačevale 8 let?

1. Tri merilnike tipa Multaradar C, Multaradar S580.

Selili se bodo med 10 stacionarnimi škatlami, ki so že postavljene ali pa še bodo na 10 lokacijah v občinah Kranj (4), Cerklje na Gorenjskem (5) in Tržiču (1). 

Skupaj 3 naprave vredne 118.584 evrov, oziroma slabih 40 tisoč po kosu.

2. Vzdrževanje sodobne tehnologije, "ki ne zahteva vzdrževanja"

V Medobčinskem redarstvu pravijo, da bo dobavitelj plačan na podlagi dejansko opravljenega števila ur tehnične in informacijske podpore ter vzdrževanja. V razpisu so ločili vzdrževanje med garancijo (36 mesecev) ter po njenem izteku (60 mesecev).

"Sodobna tehnologija, ki ne zahteva vzdrževanja."

Zapis na spletni strani Intermatica glede modela SD580, ki postavlja pod vprašaj najmanj predvidene stroške v času garancijske dobe

A predvideno je še dodatno vzdrževanje vsake naprave v času garancije (poleg predvidene tehnične in informacijske podpore), saj je za morebitna popravila poškodb in okvar, ki jih ne krije že zavarovanje (višja sila in vandalizem) rezerviranih še dodatnih 1.610 evrov na merilnik na leto.

Na Mestni občini Kranj (MOK) na naše izrecno vprašanje, kakšno odpravljanje težav, ki jih ne vključujeta že garancija ali zavarovanje, pričakujejo, niso želeli konkretno odgovoriti. Podjetje Intermatic pa na svoji spletni strani za napravo Multaradar SD580 poudarjeno hvali njeno lastnost z besedami: "Sodobna tehnologija, ki ne zahteva vzdrževanja."

Po prvih treh letih oziroma izteku garancije se glede kompletne skrbi za merilnike (vzdrževanje, overitev, podpora) obeta visok skok v ceni, saj si je dobavitelj rezerviral po 5.036 evrov na napravo vsako leto. Na MOK sicer trdijo, da je to le maksimalna postavka in da bo moral dobavitelj upravičiti vsako uro vzdrževanja, v primeru nedelujočega merilnika pa zagotoviti nadomestnega. Da dobavitelj ne bo izkoriščal pogodbe, naj bi skrbel skrbnik pogodbe: Robert Zadnik iz Medobčinskega inšpektorata Kranj.

Skupna vrednost vzdrževanja v vseh osmih letih delovanja merilnikov: 103.650 evrov. 

Radar merilnik hitrosti Učite se ... Avto Šest gorenjskih korakov, kako uničiti konkurenco

3. Sofisticirano (sodeč po ceni) prestavljanje merilnikov med ohišji

Dobavitelj bo poleg dobave in vzdrževanja opravljal tudi prestavljanje merilnikov med stacionarnimi ohišji

. In to navkljub temu, da bo dobavitelj v skladu z zahtevami razpisa ustrezno izobrazil dva zaposlena na redarstvu. Pogodba razkriva, da bo za vsako prestavitev MOK ljubljanskemu podjetju plačal 75 evrov, predvidenih pa je do sedem prestavitev na mesec. V začetnem obdobju so sicer glede na razpis predvidene po štiri menjave na mesec.

Šele če bo teh prestavitev več kot sedem, bodo dodatne prestavitve opravljali posebej v ta namen izobraženi redarji. Bruto plača redarja v 31. plačnem razredu je 35 evrov na uro.

Kot pojasnjuje eden od dobrih poznavalcev merilnikov za stacionarna ohišja, je postopek prestavljanja zelo enostaven, saj je vsako ohišje opremljeno s posebnimi sanmi, merilnik Multaradar S580 pa se samodejno nastavi glede na lokacijo, kjer se nahaja.

Skupna vrednost prestavljanja (do 7 prestavitev na mesec) v vseh osmih letih: 49.190 evrov.

Prvo beleženje kršitev ob pomoči novih merilnikov lahko vozniki na gorenjskih cestah pričakujejo najkasneje konec oktobra letos. Kranjski redarji imajo že nekaj let v uporabi tudi mobilni radar v avtomobilu. Dobavilo ga je isto podjetje.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • letalec 20:39 06.september 2018.

    Morala teh " izvoljenih predstavnikov ljudstva je vprašljiva. Morda so pa tudi brez morale?

  • miki1234 11:04 06.september 2018.

    zgleda, da se v kranju tudi dela po načelu 10%...

  • Avatar Leon
    Leon 09:31 06.september 2018.

    V MB so naprodaj po izklicni ceni 1 € !