Avto
45 ogledov

Radarjev kmalu še več

Meritve hitrosti Dejan Mijović
Meritve hitrosti. Na avtocestah 18 ohišij in deset merilnikov. Drugo leto 
prve sekcijske meritve.

Policisti hitrost na avtocestah trenutno merijo z desetimi stacionarnimi merilniki v desetih ohišjih in 23 videonadzornimi sistemi provida. Poleg tega uporabljajo še 179 ročnih merilnikov in 22 stacionarnih avtomobilskih.

Stacionarni radarji ostanejo

Po besedah policije je trenutno v pripravi akcijski načrt za vzpostavitev sekcijskega merjenja hitrosti na avtocestah, ki jih lahko pričakujemo že prihodnje leto, na državnih cestah pa bi vzpostavili mrežo stacionarnih merilnikov hitrosti na točkah, kjer se najpogosteje zgodijo prometne nesreče.

Sekcijsko merjenje hitrosti deluje tako, da kamera na začetku in koncu odseka snema vozila. Pri vsakem vozilu zapiše čas vstopa in izstopa, nato pa skupaj s podatkom o razdalji računalnik izračuna povprečno hitrost vozila.

Zemljevid radarjev | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kljub uvedbi sekcijskega merjenja pa policija naj ne bi opustila preostalih vidikov nadzora na avtocestah.

 

Kako opravljajo meritve?

Meritve s sistemi provida morajo biti izvedene na najmanj 200 metrov dolgem odseku, kjer vozilo s sistemom provida vozi za vozilom, ki mu želi izmeriti hitrost. Ob tem morajo biti narejeni trije posnetki (ob začetku in koncu merjenja ter zunaj merilnega območja).

Tolerance pri laserskih merilnikih znašajo pet km/h pri hitrosti do 100 km/h, sedem km/h pri hitrostih od 100 do 200 km/h in 11 km/h nad to mejo. Pri merjenjih s provido pa je varnostna razlika na 100 km/h podana v odstotkih, ki se odbijejo.

Komentarjev 3
  • maneken 10:48 22.avgust 2011.

    fajn. Vsakemu ležečemu policaju pripada en tak lep radar. Radarji v vse slovenske vasi in to emega na vhod drugega na izhod.In potem se bosta lahko Žlender in Zajc pohvalila, da so njune domislice končno učinkovale in ni ...prikaži več več mrtvih na cestah. "Bravo strokovnjaka!" Tudi brez manekenke, ki drvi 160 na uro proti Italiji, bosta v tej vojni zmagovalca. Nihče ne dvomi v vaju...

  • privat 21:17 06.julij 2011.

    evo regres za policijo prihaja...kake ma ta država bolane...skubi in uničuje lasten narod za bogatune...in to v imenu naroda! Rojstni dan bom praznoval vsako leto na dan ,ko bo Pakor odstopil in njegova senca(kresilova).

  • BenX 09:06 02.julij 2011.

    zakaj mamo na avtocestah omejitev 130? da 110 v SV delu naše banana republike ne komentiram... ni to še iz časov ko je jugec veljal za višek tehnologije?!