Avto
200 ogledov

Range rover ima najhitrejši suv na svetu

Range rover sport SVR
1/8
Land Rover
So ljudje, ki preprosto tudi z jagodo na torti niso zadovoljni. Takšnim je namenjen range rover sport SVR, verjetno trenutno najhitrejši serijski suv na svetu.

Prav veliko avtomobilov v razredu suvov, ki bodo parirali SVR-ju ni, tukaj je kvečjemu porsche cayenne turbo S s 400 kilovati, vsaj po zmogljivostih je sicer blizu tudi novi BMW X5 M, ki pa za obema zaostaja po prefinjenosti.

Verjetno je bila prav Porschejeva raketa na štirih velikih kolesih glavni trn v peti Britancev, da so šli svojega že tako ne ravno "švohotnega" superchargea s 5,0-litrskim V8 motorjem dodatno preurejati. 

Nastal je range rover SVR, ki naj bi bil najbolj dinamični land rover doslej. To daje vedeti že po videzu, ki je dodatno napumpan v primerjavi z običajnim sportom, ima drugačne odprtine za zrak in 21-palčna Continentalova kolesa (opcijsko 22-palčna). Zadaj ga krasi večji spojler in novi odbijač s črnim difuzorjem, orkester motornih zvokov na plan sili skozi četvero izpušnih cevi, ki nad 3.000 vrtljaji odprejo še dodatne lopute za več grmenja. Notranjost je dodatno napolnjena z udobjem in še z višjo stopnjo športno-aristokratskega leska.

Omenjeni motor ima 30 kW moči in 55 Nm navora več od klasičnega agregata v različici supercharged. Sedaj tako zmore za 410 kW (557 KM) moči in 680 Nm navora. Če po moči sicer prekaša cayenna za 10 kilovatov, pa tako še vedno precej zaostaja po navoru, nemški atlet med terenci ga ima namreč kar za 750 Nm. 

Kakorkoli, SVR se do prve stotice tudi po zaslugi posebej prirejenega osemstopenjskega menjalnika izstreli v 4,5 sekunde (tako kot cayenne), najvišja hitrost je omejena na 260 km/h (cayenne 279 km/h). Čeprav morda po teh podatkih nemški brutalnež še prednjači, pa pri Land Roverju vseeno trdijo, da imajo najhitrejšega serijskega suva na svetu, kar dokazujejo z rezultatom iz Nürburgringa. Celoten krog je namreč SVR prevozil v 8 minutah in 14 sekundah, medtem ko Porsche svojih rezultatov ni nikoli uradno razkril, a naj ne bi dosegali tega časa. 

Da je SVR tako hiter, pomaga tudi športnejša prilagoditev delovanja zadnjega diferenciala in vektorskega razporejanja navora za še bolj optimalen oprijem v ovinkih. Tu so še Brembove zavore, lahko aluminijasto vzmetenje ...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.