Avto
726 ogledov

Razlike, ki vas ob odhodu v tujino lahko spravijo v težave

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če vozite v Avstriji, je to za vas lahko usodno, medtem ko boste v Angliji le na meji.

Večina voznikov se zaveda, da se cestnoprometni predpisi v državah po svetu razlikujejo. Pravzaprav ni treba iti pretirano daleč, da vas lahko udari, tam kjer najbolj boli – v denarnici. Pred pričakovanimi premiki narodov, ki jih vsako leto prinese začetek poletne sezone, je izšla brezplačna evropska aplikacija o varnosti v cestnem prometu Gremo v tujino (Going abroad), ki vsebuje vse prometne predpise v državah članicah EU, pa tudi v Šivici, na Norveškem in na Islandiji.

Le pet držav z omejitvijo 0,0 za vse

Eno od področij, na katerih so razlike med državami velike, je vožnja pod vplivom alkohola. Le v petih državah je vožnja pod vplivom alkohola prepovedana za vse kategorije voznikov, torej tako za voznike začetnike, poklicne voznike kot splošne voznike. Omenjene države so Bolgarija, Češka, Madžarska, Romunija in Slovaška. 

V Avstriji ob izpit, v Veliki Britaniji še sprejemljivo

V Avstriji imajo lahko vozniki 0,5 g/l alkohola v krvi, za voznike začetnike in poklicne voznike je meja 0,1 g/l. Pomemben podatek pa je, da ste ob vozniško dovoljenje, kadar je vrednost alkohola v krvi enaka ali višja 0,8 g/l. Slednje je vrednost, ki je v Angliji in Lichtensteinu dovoljena meja za vse tri kategorije voznikov. Na Irskem vas lahko ob prekoračitvi dovoljenih vrednosti (0,5 g/l za splošne in poklicne voznike ter 0,2 g/l za voznike začetnike) doleti še kazen v višini 5000 evrov in/ali šestmesečna zaporna kazen. 

V Nemčiji velja omejitev 0,5 g/l alkohola v krvi za splošne voznike. V primeru, da voznik napiha med 0,5 in 1,0 g/l mu izrečejo globo. Vožnja z več kot 1,1 g/l alkohola v krvi se obravnava kot kaznivo dejanje. Za voznike začetnike in poklicne voznike velja, da ne smejo voziti pod vplivom alkohola. V kolikor poklicnega voznika ujamejo pri takšnem početju, ga lahko doleti tudi izguba zaposlitve. 

Prepoved vožnje pod vplivom drog

V vseh državah je prepovedana tudi vožnja pod vplivom drog, ki vplivajo na voznikove psihofizične sposobnosti. Medtem ko v večini držav ne veljajo posebna pravila za posamezne vrste drog, so v posameznih poskrbeli za bolj natančna navodila. Na Norveškem so predpisane mejne vrednosti za 20 psihotropnih drog, vključno z benzodiazepini, indijsko konopljo, GHB, halucinogenimi snovmi in opiati. Danski predpisi kot nevarne za cestnoprometno varnost navajajo 54 narkotikov (vključno z opiati, njihovimi derivati in kokainom) in nekatera zdravila.

Na Irskem in v Združenem kraljestvu ne delajo razlik med nedovoljenimi in dovoljenimi drogami, ki se predpišejo z receptom ali so v prodaji brez recepta. Temeljni element je ugotavljanje sposobnosti za vožnjo oziroma varnost vožnje in ne pravni status droge.

Na Cipru bodo v sklopu nove zakonodaje predvidoma uvedli tudi teste sline in krvne teste, katerih rezultati bodo veljali kot dokaz.  

 

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 6
  • Gogolino 23:09 23.junij 2016.

    Ja ja ja... ko bo pa prišlo do nesreče, bo pa na drugi strani usodno za 4 ali celo 5 člansko družino !!! Kazni za pijane voznike bi morale biti ubijalske... takoj nad dovoljeno mejo 5000€... meja za odvzem vozniškega ...prikaži večga pa že pri 0.8g/L alkota.

  • DasAuto 14:34 22.junij 2016.

    mogoče pa bi moral še enega in ta čas ne bi bil na napačnem mestu... pri če-jih smo lahko celo večnost, ampak rezultatov na ta način ne bo. dokler vsak sam pri sebi ne razčisti, ne bo nič pomagalo - žal

  • se_eden 14:16 22.junij 2016.

    pred leti je dal Jelinčič dober predlog, samo ga niso podprli. nobene omejitve samo, ko bo pa prišlo do nesreče, pa kazen, da se ne boš nikoli več pobral...