Avto
246 ogledov

Razlike le pri podaljšanju

Garancije so postale pomemben člen pri pridobivanju kupcev. A še zdaleč niso vse Žurnal24 main
Standardna tovarniška jamstva so si zelo podobna, razlika je le v kilometrih. Večje razlike so pri dokupu podaljšanih garancij.

Slovenija. Medtem ko večina proizvajalcev danes ponuja dve ali tri leta splošnega jamstva, tri leta na lak in 12 let na prerjavenje, velike razlike nastanejo pri ponudbi dodatnega jamstva, ki ga znamke tudi zelo različno cenijo.

Pazljivo, da se ne opečete
Pri dokupu podaljšane garancije moramo biti pozorni predvsem na to, kaj obsega in pod kakšnimi pogoji velja. Pri številnih znamkah se namreč ne da dokupiti podaljšane garancije za gospodarska, taksi vozila in avtošole oziroma so pogoji v teh primerih drugačni kot sicer.

tabela, asistenca, garancija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Veliko znamk dodatno garancijo ponuja ob določeni omejitvi kilometrov, znesek pa se spreminja glede na njihovo višino. Nekaj jih je tudi takšnih brez omejitve kilometrov, še redkejši pa to ponujajo brez dodatnega doplačila. Nekatera tovrstna jamstva obsegajo le določene dele motornega sklopa, spet druge pa zajemajo celotno vozilo, kot tudi asistenco na cesti, brezplačne preventivne preglede in podobno. Cene dokupa v tabeli so informativne in v nekaterih primerih zaradi različnih kilometrov niso povsem primerljive.

Dokupuje že več kot polovica
 "Pri nas opažamo, da se vedno več kupcev, trenutno več kot polovica, odloči še za nakup podaljšane proizvajalčeve garancije. To je mogoče tudi pri do največ pet let starih rabljenih vozilih, kjer je mogoče osnovno garancijo podaljšati za največ pol leta. Za podaljšano garancijo pa se večinoma odločijo kupci v paketu s financiranjem nakupa vozila, zaradi posledično cenovno ugodnejših dogovorov," je povedal Rok Istenič iz Renaulta Nissan Slovenija.

Gordana Kisilak iz BMW Group pa opozarja: "Pri ponujanju dodatnih garancij ali brezplačnega vzdrževanja se pojavljajo velike razlike med znamkami, saj se te velikokrat na prvi pogled ne razlikujejo, v primeru okvare pa pogosto ne zajemajo vsega oziroma so pogoji takšni, da jih je mnogo težje uveljavljati."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.