Avto
1696 ogledov

Razlike med servisi tudi več kot 60-odstotne

Servisi pri oblikovanju cen pozorno spremljajo konkurenco. Napravite podobno tud Žurnal24 main
Cena servisne ure. V prestolnici boste za uro servisa odšteli tudi več kot 50 evrov, 10 kilometrov stran pa že 10 manj.

Raziskava. Za uro servisa boste v različnih delih države odšteli zelo različno, cena pa je velikokrat odvisna od regije in oblikovanja cen konkurence.

V Mariboru boste osebno vozilo servisirali skoraj najceneje v Sloveniji, tudi za polovico dražja pa je lahko ura v Ljubljani. V desetkilometrskem krogu okoli prestolnice cene pri določenih znamkah padejo tudi za deset evrov.

 

Preglejte vsaj cene 
v bližnji okolici
Prihranki. Preden se odpravite na servis, pridobite vsaj podatke o tem, koliko stanejo servisne storitve v vaši neposredni bližini. Cene v nekaj kilometrov oddaljenem kraju so lahko namreč tudi več kot polovico nižje.

Zanimive so sicer razlike med pokrajinami; razen štajerske ni nobena izrazito poceni, med dražjimi pa je presenetljivo Primorska, kjer so cene primerljive s tistimi v Ljubljani.

Cene glede na konkurenco
"Naši serviserji si pri oblikovanju cen pomagajo s cenami pri konkurenčnih znamkah, zato so lahko cene po pokrajinah zelo različne," je povedal Sadko Mezgec iz Citroëna Slovenija in dodal: "Noben pooblaščeni serviser ni zavezan k določeni ceni servisnega dela. Cene oblikuje sam glede na razmere na trgu in konkurenco."

Različna obračunavanja
Uro servisnega dela pri znamkah (v raziskavo smo vključili pet najbolj prodajanih v državi) obračunavajo zelo različno.

Pri Renaultu, Volkswagnu in Oplu ceno servisnih posegov velikokrat (a ne vedno) ločijo glede na težavnost del. Razlikovanje po modelih smo opazili le pri enem trgovcu znamke Volkswagen (Dominko Ptuj). Pri znamkah pod okriljem koncerna Volkswagen servisna dela sicer obračunavajo na deset minut, torej drugače kot pri večini znamk, kjer jih obračunavajo na pol ure ali uro.

 

servis. tabela | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Pri Volkswagnu imajo tudi najbolje opredeljeno, koliko dela je potrebnega za posamezno opravilo. Strankam tako svetujejo, naj se pred servisiranjem o tem pozanimajo pri trgovcu in dobljene podatke primerjajo s tistimi, ki jih ponuja proizvajalec oziroma uvoznik. Razlike na trgu so namreč tolikšne, da se vam pogosto izplača vozilo odpeljati v sosednji kraj.

Servis starejših cenejši
Cene so odvisne tudi od starosti vozil. Ker za vozila, starejša od sedmih let, pri številnih znamkah ponujajo cenejše storitve, velja pred prihodom na servis o tem povprašati ali zaprositi za predračun.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.