Avto
24 ogledov

Redarstvo še brez evidence

Stacionarni radar Nino Verdnik
Stacionarni radarji. Kljub pravni možnosti vpogleda v kazni ta (še) ni mogoč.

"Vsak ima pravico izvedeti, ali se o njem zbirajo kakršnikoli podatki. Torej lahko posameznik na mariborsko redarstvo izrazi pravni interes, da izve, kolikokrat je do zdaj prekoračil hitrost," je za Žurnal pojasnil mariborski odvetnik Andrej Kac.

Bodo jemali vozniške?

"Na mariborskem redarstvu ne želijo povedati, ali me je stacionarni radar kadarkoli zabeležil," se nam je pritožil bralec. "Glede na to, da pravijo, da še nekaj časa ne bodo pošiljali obvestil za prehitro vožnjo, se bojim, da bom čez pol leta dobil dve ali tri kazni naenkrat. Potem bo znesek toliko večji." Podobno meni tudi eden izmed vodij mariborske taksislužbe, ki je dejal, da se kaj hitro lahko zgodi, da voznik hitrost prekorači za kak kilometer. "Če ima takšno službo, da je vse dneve v avtu, se to lahko v nekaj mesecih zgodi večkrat. Bodo potem našim fantom jemali vozniške kot po tekočem traku?" se sprašuje taksist.

Fotografije niso obdelane

Fotografij domnevnih prekrškov trenutno še ne obravnavajo, so nam pojasnili na mariborski občini, zato ni mogoče ugotoviti odstotka ponavljajočih kršiteljev: "Vsem, ki medobčinsko redarstvo sprašujejo, ali so morda ugotovljeni kot prehitri vozniki, odgovarjamo, da trenutno zaradi neobdelanih fotografij prekrškov ni mogoče izvesti poizvedb v bazi podatkov po določenih kriterijih (denimo po registrski številki)."

Spomnimo, Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor do zaključka nadzora in podaje končnega mnenja pristojnih državnih institucij ne bo izdajal plačilnih nalogov. "Do tega trenutka plačilni nalogi niso bili izdani. Vsi postopki tečejo v skladu z zakonom o prekrških, ki določa relativni (2-letni) in absolutni (4-letni) zastaralni rok," so dodali na redarstvu.

Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, je za Radio Maribor pojasnil, da naj bi bilo poročilo končano v kratkem.

Komentarjev 8
  • miyagi38 13:08 18.februar 2013.

    chilli24,pol pa ti vozi stranke 12 ur na dan,po ulicah polnih radarjev,pa me zanima če boš vedno vozil po omejitvah zbran,ali pa boš nevede prekoračil hitrost od 3-7 km na uro tak da ne bluzi

  • HansAndersen 19:20 10.februar 2013.

    jaz Iskri ne nameravam plačati kazni, potem bom tudi jaz postavil svoj radar in kasiral kaznito delo naj opravlja policija in ne nekakšne pekarne in razno :D

  • chilli24 17:57 10.februar 2013.

    Pa kaj vam ni jasno? Vozite po pravilih in ne bo nobenega problema. Da pa nekaj veka taksist ali poklicni voznik mi pa sploh ni jasno.