Avto
179 ogledov

Renault odslovil glavnega izvršnega direktorja

Thierry Bollore Epa
Francoski avtomobilski proizvajalec Renault se je poslovil od glavnega izvršnega direktorja Thierryja Bolloreja.

Ta je bil na čelu koncerna le devet mesecev, razloga za menjavo pa v kratki izjavi Renault ni navedel. Predsednik koncerna je kasneje pojasnil, da Renault potrebuje "nov zagon".

Bollore je za volan Renaulta sedel po odstavitvi dolgoletnega šefa Carlosa Ghosna. Tega so aretirali zaradi domnevnih finančnih malverzacij v partnerju Renaulta, japonskem Nissanu, prav tako naj bi sumljive prakse odkrili v Renaultu.

Razloga za slovo niso navedli

Upravni odbor je po današnji na hitro sklicani izredni seji podal le kratko izjavo, v kateri razloga za odstavitev Bolloreja ni navedel. Dodali so, da bo koncern začasno - do imenovanja novega glavnega izvršnega direktorja - vodila dosedanja glavna finančna direktorica Clotilde Delbos.

Bollore je Renault vodil ob novem predsedniku skupine Jean-Dominiqu Senardu. Slednji je v Renault prišel po aretaciji Ghosna, ki je novembra 2018 je pretresla poslovni svet in zaostrila odnose med Renaultom in Nissanom. Ob odstavitvi Ghosna so mnogi v Renaultu pozivali tudi k umiku Bolloreja, ki je bil pod Ghosnom od začetka leta 2018 glavni operativni direktor skupine.

"Potrebujemo spremembo upravljanja"

Predstavniki francoske države, ki je s 15-odstotnim deležem največja delničarka v Renaultu, so jasno podprli prekinitev vseh vezi z Ghosnovo ero. "Danes je pomembna stabilnost zavezništva (z Nissanom), sposobnost osvajanja novih trgov in upravljanje v času prehoda k električnim vozilom," je za javno televizijo povedal transportni minister Jean-Baptiste Djebbari. "Povsem zaupamo Jean-Dominiqu Senardu, da bo predlagal ustrezno strategijo," je dodal.

Renault | Avtor: Epa Epa

Senard je na današnji novinarski konferenci kasneje pojasnil, da Renault potrebuje spremembo upravljanja, ki mu bo zagotovila nov zagon. "Mislim, da smo dosegli stopnjo zrelosti in da nas je premislek upravnega odbora ... pripeljal do te točke," je dejal Senard.

Želijo svež zagon

Senard želi, da bi ekipe v Renaultu sprejele več odgovornosti in bile tudi bolj ponosne na svoje delo. Trdno je odločen v celoti odkriti in uresničiti potencial zavezništva z Nissanom. "V življenju podjetja nastopijo trenutki, ko mu koristi svež zagon," je še dejal Senard in dodal, da odločitev o odstavitvi Bolloreja ni osebna.

Bollore očitno meni drugače. Že v četrtkovem pogovoru za poslovni časnik Echos je potezo upravnega odbora, o kateri se je špekuliralo že ves teden, označil za povsem nepričakovani "udar". "Brutalnost in popolna nepričakovanost tega, kar se dogaja, je neverjetna," je dejal.

"V torek zvečer sem sedel na letalo v Tokiu in ko sem v sredo zjutraj pristal v Parizu, sem v tisku prebral, da Jean-Dominique Senard, ki je doslej vedno trdil, da med nama ni niti za las razkola, želi moj odhod," je dejal in dodal: "Vedno sem mu bil zvest."

Slabo upravljanje in poslovni rezultati

Viri iz Renaulta so za AFP povedali, da je bil Bollore prisoten na današnji seji upravnega odbora in se je tudi zagovarjal. Očitki so leteli predvsem na domnevno slabo upravljanje in poslovne rezultate. Člani odbora so o odstavitvi glasovali - noben ni bil proti, nekaj pa se jih je vzdržalo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.