Avto
34 ogledov

Renault z milijardo odpira vrata

Renault clio RS Anže Petkovšek
Renault si je ob upehani prodaji v Evropi z današnjim podpisom posla morda zagotovil tisto injekcijo, ki bo francoskega proizvajalca utirila na dobičkonosno pot.

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je danes s kitajsko družbo Dongfeng podpisal pogodbo za 1,3 milijarde dolarjev vreden posel in si po desetih letih znova odprl vrata na kitajski trg. Izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn je predvideno vzpostavitev skupnega podjetja označil za "strateško partnerstvo".

Kot je ob podpisu pogodbe dejal Ghosn, ima Kitajska največji potencial rasti na svetu, Dongfeng pa izjemno pomembno znanje o kitajskem trgu.

Po njegovih besedah, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, je na Kitajskem ogromno priložnosti, in sicer posebno na področju razvoja električnih vozil.

"Pri tem projektu gre za odkrivanje novih meja. Izziv je velik, a smo nanj dobro pripravljeni," je pojasnil.

Predsednik Dongfenga Xu Ping je medtem izrazil upanje, da bo skupno podjetje uspešno. Verjame, da bo njihovi družbi pomagalo v globalnem smislu.

Skupno podjetje bo imelo sedež v Wuhanu v provinci Hubei, proizvodnjo pa naj bi zagnalo leta 2016. Na začetku bo zmogljivost 150 tisoč vozil na leto.

Dongfeng, ki je druga največja avtomobilska družba na Kitajskem, pa ima medtem že skupno podjetje z Nissanom in francoskim Peugeotom.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.