Avto
263 ogledov

Reševalni pas na primorki bodo ustvarjali tudi s pomočjo vode

Reševalni pas Facebook stran Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah
Morebitna sobotna gneča na primorski avtocesti bo minila v osveženem ozračju, saj bodo vozniki na zanimiv način opozorjeni na pomen pravilnega razvrščanja v primeru zastoja. Ideja, ki se je porodila prepotenemu gasilcu na Facebooku, je prerasla v zelo uspešno in razširjeno akcijo s podporo države.

Gasilci PGD Dolnji Logatec, reševalci ZD Logatec, motorist reševalec UKC LJ in policisti specializirane enote za nadzor prometa so se odločili za akcijo, v kateri bodo voznikom in potnikom razdeljevali plastenke vode z etiketo "Reši življenje!". Ob tem pa ozaveščali, kako se pravilno razvrščati v primeru zastojev na avtocesti in zakaj je pravilno razvrščanje življenjskega pomena.

Akcijo podpirata tudi Agencija za varnost prometa, ki je zagotovila majice, transparente, magnetne nalepke in malice za razdeljevalce plastenk, ter DARS, ki je zagotovil desettisoč plastenk z vodo.

Video: Kako reševalci izgubljajo čas pri prebijanju do pomoči potrebnih (preberite si uvodno špico!)

Ideja ima izvor v letu 2013, ko se je pri Uncu zgodila huda prometna nesreča. Takrat je tovornjak prebil ograjo, se prevrnil na bok in poškodoval šest osebnih vozil. Nastajali so dolgi zastoji, veliko ljudi je bilo ure dolgo ujetih v vročem ozračju. Vse skupaj so močno otežili vozniki z nepravilnim razvrščanjem, zato so imela intervencijska vozila ogromno težav. 

V polni opremi utirala pot med nemarnimi vozniki

Dva pogumna gasilca sta takrat pretežni del poti, ko so se intervencijska vozila prebijala med nepravilno razvrščenimi in stoječimi vozili, pretekla pred gasilskim vozilom in v polni opremi, pri več kot 25 stopinjah, pozivala voznike, naj se umaknejo na stran ter tudi sama umikala vozila.

Na pobudo enega izmed njiju, Anžeta Albrehta, je zaživela Facebook stran "Ustvarimo reševalni pas na avtocestah", kjer s fotografijami in video materialom tako dobrih kot slabih praks doma in v tujini opozarja na pravilno ravnanje, v sodelovanju z DARS-om pa vsak mesec razdeli tudi okoli 400 nalepk.

Nalepke so se izkazale za uspešnico

Anže Albreht je za zurnal24.si izrazil veliko zadovoljstvo nad tem, kako je njegova ideja prerasla od skromne Facebook strani v projekt z velikim odzivom v javnosti.

Med drugim je s somišljeniki pripravil nalepke, ki opozarjajo na pravilno razvščanje in puščanje reševalnega pasu ter jih zastonj ponudil javnosti. Z njimi so danes polepljena reševalna vozila 17 reševalnih postaj in 60 gasilskih društev.

"Razdelili smo že prek 5.000 nalepk za Reševalni pas. Nikoli si nisem mislil, da bodo ljudje to tako radi nabavljali in lepili na svoje avtomobile," je pojasnil Albreht. Nalepke je mogoče naročiti prek Facebook strani, a so trenutno zaradi velikega zanimanja pošle in čakajo na novo pošiljko. Zelo vesel pa je bil tudi pripravljenosti Darsa in AVP-ja na skupni projekt razdeljevanja vode in tovrstnega ozaveščanja udeležencev v prometu. "Očitno pri nas manjka predvsem dobrih idej."

Kako se je spremenila situacija na cestah, odkar je pred leti moral rotiti šoferje, naj naredijo pot reševalcem? "Zelo. Situacija sicer nikoli ne bo idealna, to mi je jasno, vedno je veliko odvisnega tudi od okoliščin nesreče. Vseeno pa se veliko boljša ozaveščenost voznikov pozna, saj se precej več pravilno razvrščenih vozil."

Zelo pomagajo tudi zgledi. Če se nekaj ozaveščenih voznikov premakne na skrajne robove avtoceste še preden dokončno obstanejo v zamašku, bodo tudi drugi vozniki videli ta zgled in storili enako. Premikanje in umikanje, potem ko promet že enkrat obtiči, je veliko težje.

 
Komentarjev 2
  • Bizgec 20:14 07.julij 2016.

    Pri naši prometni kulturi (kjer je očitno nujno, da se dve stoječi koloni prehiteva po odstavnem pasu, seveda s prižganimi vsemi žmigavci) bi dovoljeno odmikanje na odstavni pas imelo le eno posledico: 3 kolone namesto dveh. Pa kreteni na voznem ...prikaži več pasu bi se smejali tistim, ki bi se pravilno postavili na odstavni pas.

  • vzev 13:51 07.julij 2016.

    Sedaj bi bil pa še čas, da naši pametni zakonodajalci, dovolijo že enkrat odmikanje na odstavni pas. Ker je popolna neumnost, da moramo vozniki kršiti pravila, da se lahko gasilski avto popolnoma neovirano pelje na kraj nesreče. Ker v primeru, ...prikaži več da vzporedno stojita dva tovornjaka, gasilci nimajo dovolj prostora, da bi prišli skozi, če en izmed tovornjakov ne krši predpisov in zapelje na odstavni pas.