Avto
16 ogledov

Romunska specialka

Dacia lodgy glace
1/2
Dacia
Dacia lodgy glace je ime novega delovnega orodja štirikratnega prvaka F1 Alaina Prosta. Nabrita dacia po malem že napoveduje tudi nekoliko večji serijski model te romunske tovarne, ki bo "družinsko naravnan" in bo predstavljen marca.

Gre za 4x4 gnani avtomobil, izdelanim posebej za pokal Andros Trophy, tekmovanje, ki poteka v težkih zimskih razmerah na ledenih stezah. Že lani sta Dacia in Prost v njem sodelovala s posebej predelanim dusterjem glace, letos pa so stopili še korak naprej z lodgy glaceom. Pravila tekmovanja 
namreč ostro omejujejo mere dirkalnikov in količino tehnike, ki sme biti uporabljena, kar je bilo pisano na kožo Dacii.

Iz trilitrskega V6 motorja so pri tuning hiši Sodemo iztisnili kar 257 kW (355 
KM), najvišji navor pa je 360 Nm pri 5.500 vrtljajih. Menjalnik je šeststopenjski sekvenčni, sprednji in zadnji diferencial imata delno zaporo.

Na kolesa so nameščee posebne Continentalove pnevmatike za dirkanje po snegu 
in ledu z dimenzijami 5,5" x 16 ". Avtomobil je sicer težak le 950 kilogramov.

56-letni Prost po dveh letih, ko je v končnem seštevku obakrat zasedel drugo mesto, tokrat cilja na sam vrh. Drugi Daciin dirkalnik si bosta letos delila Prostov 30-letni sin Nicolas Prost in Evens Stievenart.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.