Avto
21832 ogledov

S cenikov bo izginil eden zadnjih tako dostopnih avtov

Kia rio Kia
B-razred kombilimuzin bo po fiesti kot kaže ostal še brez enega svojega dobro znanega člana.

Če je poročanje Autocarja pravilno, potem se približuje konec modelu kia rio. Britanski avtomobilski medij poroča, da bo Kia prihodnje leto v svoji južnokorejski tovarni prenehala izdelovati zdajšnjo četrto generacijo ria za evropski trg. Neposrednega naslednika naj ne bi bilo, kupce bodo napotili h križancu stonicu. Ta je sicer tehnično soroden in približno enako dolg kot rio, a višji in dražji.

Pri Kii ukinitve ria v Evropi niso želeli potrditi, zagotovili so le, da ostajajo trdno zavezani majhnim avtomobilom iz razredov A in B. Lani je po podatkih družbe Ardi v Sloveniji kupce našlo 137 riov. Za primerjavo, renault cliov je bilo registriranih desetkrat več. Z odhodom ria bi bili ceniki novih avtov osiromašeni za relativno dostopen model, ki se v Sloveniji trenutno začne s ceno 12.800 evrov.

Raje ukinjajo kot da bi dražili 

Klasične kombilimuzine B razreda so bile še pred nekaj leti najbolj množično prodajanih avtov. Rio pa bi bil ob ukinitvi zdaj še en v vrsti modelov iz razreda, ki jemljejo slovo. Po odmevni odločitvi Forda, da po desetletjih proizvodnje ukine model fiesto, namreč tudi pri Volkswagnu resno razmišljajo, ali sploh še nadaljevati z modelom polo. 

Prodaja klasičnih manjših kombilimuzin je v zadnih letih pod hudim pritiskom, številke upadajo. Razlogov je več. Proizvajalci načrtno spodbujajo nakupe avtov z višjo dodano vrednostjo, torej križance. Po drugi strani naj bi prihodnji okoljevarstveni standard euro 7 precej podražil manjše avte. Pri Volkswagnu trdijo, da bi morali k stroškom izdelave manjšega avta z bencinskim motorjem prišteti kar pet tisoč evrov. Zato je po njihovem mnenju za proizvajalce smotrneje, da takšen model avta raje kar ukinejo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.