Avto
13 ogledov

S formulo iz Maribora v svet

Kangler v formuli Nino Verdnik
Dirkalnik. Adrenalinski pospeški in visoka tehnologija, testna voznika tudi rektor in župan.

Študenti mariborske fakultete za strojništvo so z vožnjo po starem mostu javnosti včeraj predstavili nov dirkalnik GPE12, ki so ga v celoti skonstruirali sami in je vreden približno sto tisoč evrov, sredstva zanj pa so zbrali ob pomoči sponzorjev. Z njim se bodo podali na tekmovanje Formula Student, na katerem se predstavljajo študentske ekipe z vsega sveta, njihova glavna naloga pa je konstruirati najboljši dirkalnik in z njim tudi tekmovati.

Tudi do 240 kilometrov na uro


Miniformulo so študentje ob pomoči Kovinarstva Bučar ustvarjali več mesecev. Pri izdelavi najnovejšega modela dirkalnika je sodelovalo 33 študentov. Prepričani so, da je konkurenčen in odlično izdelan, prednost pa je predvsem lahkost – tehta le 210 kilogramov. "Končna hitrost je odvisna od nastavitev. Doseže tudi 240 kilometrov na uro, vendar so pri tekmovanju pomembnejši pospeški. Od nič do sto kilometrov na uro pospeši v manj kot 3,5 sekunde," je lastnosti dirkalnika opisal Dino Florjančič, vodja projekta Formula Student, in dodal, da se bodo julija z njim pomerili v Silverstonu v Veliki Britaniji, ob tem pa upajo na najboljše.

Prava puščica, adrenalin na vrhuncu


Projekt so podprli tudi Radovan Žerjav, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Danijel Rebolj, rektor mariborske univerze, in Franc Kangler, župan Mestne občine Maribor. Zadnja sta se s formulo tudi adrenalinsko pognala po mostu, Žerjav pa se za volan ni upal usesti.

"Prava puščica iz Maribora. Vedno sem imel željo, da bi se zapeljal s takšnim dirkalnikom. Adrenalin je bil na vrhuncu. Zvok motorja je odličen, pospeški pa te prilepijo na sedež. Vsa pohvala našim mariborskim študentom,"
je takoj po testni vožnji po Starem mostu komentiral Kangler. "Odločiti se, da boš izdelal formulo, je drzno. In tudi pohvalno. Tak projekt pozdravljam in ga močno podpiram. S tem Evropi in svetu kažemo, da imamo tudi v Sloveniji avtomobilsko industrijo, da imamo znanje na tem področju ter da znamo iskati inovativne rešitve," pa je pojasnil Žerjav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.