Avto
93 ogledov

S kamero nad "podlo" komisijo v avtošoli

Šola vožnje Saša Despot
Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je pretreslo predlog, po katerem bi izpitne vožnje kandidatov snemali s kamero v izogib "podli" komisiji.

Decembra je uporabnik z imenom studenecuros prek spletne aplikacije vladi predlagal, naj se pravila za izpitno vožnjo med praktičnim preizkusom za pridobitev vozniškega izpita spremenijo tako, da bi omogočala uporabo kamere. 

Videoposnetek izpitne vožnje naj bi tako kandidatu služil kot dokazno gradivo v primerih, ko bi predstavnik izpitne komisije kandidata "vrgel" zaradi "absurdnih neresničnih razlogov, ki jih uporablja komisija za nemoteno pometavanje neomejenega števila kandidatov neomejeno-krat, brez realne osnove in ki se jih ne da drugače dokazati."

Po mnenju avtorja namreč izpitna komisija kandidata lahko zavrne zaradi težko dokazljivih razlogov, kot so preslabo spremljanje prometa v vzvratnem ogledalu, premalo pogleda pred vključevanjem na prednostno cesto, prepoznim ali prezgodnjim nakazovanjem smeri in celo spuščanju preveč pešcev na prehodu, čeprav bi med njimi lahko že speljal. Avtor predloga vztraja, da bi lahko video in audio posnetek kot dokazno gradivo v svojo obrambo uporabljal le kandidat, ne pa tudi komisija, "saj je zanje sklicevanje na posnetek brezpredmetno, ker posnetek ni njihova last in je bila kamera nameščena na željo kandidata."

Ministrstvo: Potrebovali bi dovoljenje vsakega na posnetku

Obiskovalci strani so lahko predlog ocenili, pri čemer je dobil 15 glasov podpore in 8 proti. Ministrstvo za infrastrukturo pa je v odzivu predlog pred nekaj dnevi zavrnilo. Kot so zapisali, to ni prvi predlog glede snemanja izpitne vožnje in bi posnetek dejansko lahko bil koristen v izobraževalne namene. 

Snemanje ravnanja kandidata in ostalih članov izpitne komisije ter učitelja vožnje, ki kandidata spremlja na praktičnem delu vozniškega izpita, pa bi bili smiselni le "na način, kjer bi lahko sočasno spremljali dogajanje v vozilu in dogajanje izven vozila (torej prometno situacijo, s katero se srečuje kandidat pri izpitni vožnji). V ta namen bi bilo potrebno namestiti vsaj dve kameri, ki bi sinhrono prikazovali dogajanje v vozilu in njegovi okolici in bi bili nameščeni po enotnih standardih."

Ministrstvo pa dvomi, da bi bilo to v skladu z zakonodajo glede varstva osebnih podatkov, saj bi bilo v skladu z mnenjem informacijske pooblaščenke pridobiti privoljenje vseh določljivih posameznikov na posnetku izven vozila. 

"Snemanje posameznikov brez njihove privolitve ...bi po mnenju informacijskega pooblaščenca, lahko predstavljalo pravno podlago za kazensko ali odškodninsko odgovornost avtorja posnetka," zaključujejo na ministrstvu. Glede očitkov o bojda pristranskih članih izpitnih komisij pa v odgovoru ministrstva ni zaslediti besede. 

Kaj še očita predlagatelj komisiji?

Pojavljajo pa se tudi drugi podli prijemi izpitne komisije, s katerimi želijo ovirati kandidata, zmanjšati koncentracijo in izsiliti napako ali neustrezen odziv: 

  • prosi kandidata, naj malo pomakne sedež, ker ima premalo prostora za noge, za kar ga vrže; 
  • razgrne časopis in mu očita, da ga/je ni opozoril;
  • komentira promet (v smislu "Kako vozi tistile tam!") in želi izsiliti kandidatov odgovor, za kar ga vrže;
  • se ne predstavi kandidatu in mu očita, da ga/je ni vprašal po imenu in spustil neznanca v vozilo;
  • zaradi nasprotovanja oceni (čeprav povsem konstruktivno in utemeljeno) očita kandidatu neustrezen odnos do avtoritete;
  • med vožnjo po nepotrebnem govori in očita kandidatu, da ga/je ni opozoril, naj neha govoriti.
Komentarjev 3
  • wolfyy 14:00 18.februar 2015.

    če dvomiš da komisija ne dela prav, oddaš prijavo ustrezni instituciji.se strinjam z uvedbo posnetkov. ampak kandidatu naj se dodeli izpit šele na podlagi pregleda posnetka. ter naj se uvede kazenske točke za vsako malenkost, če si jih ...prikaži več med vožnjo nabral dovolj avtomatski padec.zanimivo da skoraj vsakemu rečejo, da premalo spremlja promet za seboj in glede na stanje na naših cestah jih 99% premalo spremlja promet za seboj.

  • Papaja Popi 08:19 15.februar 2015.

    Odlična ideja tole z snemanjem.Slika ne laže, če že laže inštruktor, ker te vrže na izpitu zaradi banalnih stvari.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:02 14.februar 2015.

    Snemanje se mi ne zdi rešitev čeprav ne vem kakšna bi lahko bila boljša rešitev za tiste izpitnike ki so podli. Verjetno da če bi delež padlih na izpitu preveč odstopal od deleža padlih pri drugih izpitnikih da bi se ...prikaži več potem neko uradno osebo..recimo policaja dal na vozniškega pa da bi pol on pod krinko potem videl če se res dogaja kakšna nepravilnost in o tem poročal ustrezni inštituciji.