Avto
22 ogledov

S počasno vožnjo do zmage

varčen voznik Gregor Prebil
Gregor Muc in Nina Butala sta tretji finalni par v tekmovanju za najbolj varčnega voznika, ki ga skupaj prirejata Žurnal24 in Opel Slovenija. Z opel astro ecoFLEX sta v povprečju porabila le 3,3 l/100 km.

Gregor Muc je v intervjuju po zmagi navedel kar nekaj podatkov, ki utegnejo koristiti vsem tekmovalcem, ki se bodo pomerili v zadnjih dveh kolih predtekmovanja v Murski Soboti in Mariboru.

Ste po prihodu v cilj vedeli, da boste tako dobri?
Ne. Pričakoval sem, da bom med boljšimi. Strategija je bila, da grem na čas. V ta namen sem vso progo spremljal razmerje med prevoženimi kilometri in časom.

Taktiziranje se vam je torej srečno izšlo.

Ja. Še slabe štiri minute je na koncu ostalo do omejitve časa.

Kako sta se s sovoznico pripravljala na tekmovanje?

Prijatelji, ki me poznajo, lahko potrdijo, da varčno vozim že odkar sem kupil svoj prvi avto za študij. Od takrat podiram meje varčnosti. Tudi zato je to tekmovanje zame velik izziv.

Koliko pa imate porabo s svojim vozilom?

Tako počasi sicer ne vozim, moj clio pa v povprečju porabi med 3,7 in 3,9 litra na sto kilometrov. Je pa res, da imajo tekmovalne astre novejše motorje, večji navor, tudi zato menim, da tudi to pripomore k nižji porabi.

Koliko vam je bila v pomoč sopotnica?
Moram potrditi, da je v tem tekmovanju sopotnik v veliko pomoč. Ne le, kar se tiče usmerjanja na cesti, pač pa sva se med vožnjo veliko pogovarjala, predvidevala sva pot vnaprej, tako da sem se lahko osredotočil zgolj na vožnjo. Za končni uspeh moraš imeti tudi dobrega navigatorja.

V finalu vas čakata zmagovalca prvih dveh krogov, ki sta se izkazala za zelo varčna. Se boste za finale pripravljali tudi kako drugače?
Konkurenca bo res huda. Urbana sem spremljal, ko je tekmoval na evropski preizkušnji za najbolj varčnega voznika. Verjetno bom za dodaten nasvet vprašal inštruktorja varčne vožnje Tilna Holynskega. Tokrat je bilo veliko treme, če bova še nekoliko bolj sproščena, mislim, da lahko odpeljeva še z nižjo porabo.

Spremljaš novice na Žurnalovi spletni strani in strani Facebook, ki jih objavljamo v povezavi z varčno vožnjo?
Vedno spremljam nasvete za varno in varčno vožnjo. Odkar Žurnal organizira to tekmovanje, je bilo veliko povedanega na to temo. Mislim, da je prav, da se o tem piše, ker so dobri in koristni nasveti. Pozdravljam take akcije.

ŽURNAL24 V SODELOVANJU Z OPLOM

opel simbol | Avtor: Opel Opel

 

 

 

 

 

 

 

GENERALNI SPONZOR AKCIJE

petrol simbol | Avtor: Petrol Petrol

 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.