Avto
23 ogledov

S poligoni do varnih cest

Od sto do dvesto evrov stane standardni tečaj varne vožnje pri slovenskih ponudn Žurnal24 main
S poligoni bi lahko precej izboljšali varnost na cestah, a jih ni dovolj. Država se koristnosti poligonov še ne zaveda.

Prednosti znanja, ki si ga lahko pridobimo na treningu varne vožnje, le počasi prihajajo v zavest slovenskemu vozniku, medtem ko so tovrstni treningi v nekaterih državah v Evropi že del ne samo izobraževalnega procesa za pridobitev vozniškega izpita, temveč tudi celotne vozniške kariere ljudi, saj se tehnike vožnje z vedno novimi tehnologijami spreminjajo.

Dokler se nisem začel poklicno ukvarjati s treningi varne vožnje, me na cesti ni bilo tako strah.
Inštruktor Tilen Holynski
Varnost se splača
Najbolj napredne države na tem področju, kot so Nizozemska, skandinavske države, Nemčija ali Avstrija, imajo tudi zato zelo visoko razvito prometno kulturo in najboljše statistike glede najhujših posledic prometnih nesreč, od česar imajo poleg voznikov zaradi manjših izgub velike koristi tudi zavarovalnice, gospodarstvo in seveda država.

Slovencem primanjkuje znanja
"Dokler se nisem začel poklicno ukvarjati s treningi varne vožnje, me na cesti ni bilo tako strah,"
o svojih izkušnjah z znanjem tradiconalno samozavestnih slovenskih voznikov pravi inštruktor Tilen Holynski iz Akademije dobre vožnje. Po njegovem smo vozniki vse premalo pripravljeni storiti za lastno varnost in nadgradnjo znanja. Lucija Živec pa je povedala, da so morali na nekaterih tečajih AMZS prilagoditi in celo znižati zahtevnost posameznih vaj, potem ko so se predvsem mladi tečajniki izkazali z zelo slabim znanjem pri zaviranju.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Pri sosedih 11 modernih centrov

Število ponudnikov varnih treningov v Sloveniji je že pestro, vsi najboljši delajo po priznanih tujih licencah. Večji problem so poligoni, saj je namenskih v Sloveniji le peščica in nič ne kaže, da bomo kmalu dobili še kakšnega. Tu bi več morala storiti država, je prepričan Holynski.

Popusti za obvezno zavarovanje na podlagi opravljenega tečaja (voznik z več kot dvoletnim stažem):

Adriatic Slovenica 0 %
Generali 0 %
Zavarovalnica Maribor 5 %
Tilia 15 %
Zavarovalnica Triglav 0 %

Za primerjavo, avstrijsko združenje voznikov ÖAMTC ima v lasti kar 11 sodobnih centrov, podobnih tistemu, ki ga ima AMZS na Vranskem z drsečo podlago in z omogočenim delovanjem vse dni v letu. Različni ponudniki treningov te sicer opravljajo še na poligonih v Ljubečni pri Celju, Logatcu, Murski Soboti in Krškem, a na nekaterih spolzke razmere simulirajo zgolj z močenjem asfalta. Nekateri ponudniki tečajnike vozijo tudi na avstrijske poligone pri Gradcu in Celovcu.

Cena: en razbit žaromet
Le na tovrstnih vadbenih poligonih lahko tečajniki na varen način izkusijo prednosti modernih tehnologij, kot sta ABS ali ESC, in se naučijo reagirati v nevarnih situacijah na cesti, recimo za nenadno izogibanje oviram, vožnjo skozi ovinke, zaviranje v sili, zanašanje avtomobila ali vožnjo po spolzki podlagi. Hkrati tečajniki obnovijo znanje glede nekaterih osnovnih pravil za volanom, kot je preprijemanje krmila,  nastavitev sedežev in podobno, ki so zelo pomembna za varno vožnjo, a jih na cesti upošteva le redko kdo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Cene osnovnega tečaja v Sloveniji je v razponu od okoli 100 do 200 evrov, kar je ceneje kot v Avstriji in je primerljivo ceni razbitega žarometa povprečnega avtomobila. Nadaljevalni tečaji so še nekoliko dražji, poleg tega jih večina ponuja še kurze vse bolj aktualne varčne vožnje, pa tudi terenske ali hitre vožnje, slednje za voznike specializiranih služb. Vse bolj se slovenski ponudniki zavedajo tudi pomena ciljnih skupin, poleg tečajnikov, ki na ta način zbijajo število kazenskih točk v registru, je zaradi ponudb nekaterih zavarovalnic veliko zanimanja med mladimi vozniki, AMZS po vzoru tujine ponuja tudi tečaje za starejše voznike.

Zavarovalnice se še obotavljajo
Pri pregledu ugodnosti, ki jih nudijo voznikom z opravljenim tečajem varne vožnje, je jasno, da se zavarovalnice še ne zavedajo prednosti znanja o varni in defenzivni vožnji. Popust na osnovno avtomobilsko zavarovanje v kombinaciji s certifikatom varne vožnje nudita le dve  zavarovalnici, medtem ko nekatere najbolj uveljavljene popustov sploh nimajo. Je pa res, da ena od njih zadnjega pol leta na enem od poligonov izvaja poseben projekt treninga za družine v prometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.