Avto
10 ogledov

S pravilno prodajo iztržite več

Boste zamenjali svoj avtomobil? (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Ne prikrivajte napak, ne lažite o prevoženih kilometrih in dobro očistite avto.

Zaradi natrpanega trga rabljenih avtomobilov in drugih vozil se pogajalske moči od prodajalca selijo h kupcu. Prodajalec mora imeti to v mislih, glavno vodilo pri prodaje pa je, da ne prodajate mačka v žaklju.

S prodajo avtomobila se lahko ukvarjate sami ali pa to prepustite strokovnjakom. Razlika med obema načinoma je v višini dosežene cene. Če vam čas dopušča, se prodaje raje lotite sami, pri tem pa se držite osnovnih pravil.

Pravila pred prodajo
Avto pred ogledom vsake stranke operite in očistite, po potrebi tudi spolirajte. Premislite o nakupu novih
tepihov in prevlek za sedeže.

Avto dajte pregledati mehaniku, sami pa preverite tlak v gumah in njihov profil ter jih po potrebi zamenjajte. Če ima avtomobil večje poškodbe, ki jih ne nameravate odpraviti, jih ne prekrivajte. S tem boste pred kupcem izpadli odkriti, ob prodaji pa vam stranka ne more česar očitati. Lahko pa takšne anomalije močno znižajo prodajno ceno.

 

Internet

Veliko lahko dosežete s primerno predstavitvijo avtomobila na posebnih spletnih portalih, zelo veliko naredi slikovni material. Ceno oblikujte premišljeno in brez pretiravanj, uporabite lahko sistem cenjenja po eurotaxu.

Pravilo realnih kilometrov
Avtomobili modernega datuma so oziroma bodo (primer za to so avtomobili znamke Toyota) opremljeni z elektronsko servisno knjigo. S tem bodo kakršnekoli malverzacije glede vrtenja števca kilometrov nazaj nemogoče. Prodajalcu se izplača biti iskren, saj so še drugi indikatorji obrabe tako na zunanjosti kot notranjosti, ki jih je težje prikriti. Če je bil avto zaleten, to povejte vnaprej. Če so bila popravila opravljena profesionalno, to niti ne bo vplivalo na nadaljno uporabo.


Na vpogled dajte servisno knjigo in, če se le da, pridajte tudi vse račune servisnih in drugih posegov. Ne pozabite, da lahko stranka s pomočjo serviserja hitro ugotovi posege, opravljene na vašem avtomobilu.

Pred prodajo avtomobil dajte v roke mehaniku, da odpravi vsaj najbolj očitne napake. © iStockphoto

 
Oglašujte na spletu
Veliko lahko dosežete s primerno predstavitvijo avtomobila na internetu, zelo veliko naredi slikovni material. Ceno oblikujte premišljeno in brez pretiravanj, uporabite lahko sistem cenjenja po eurotaxu.


 

Strošek prodajalca

Prepis plača prodajalec, razen če se prodajalec in kupec ne dogovorita drugače. S prepisi vozil se ukvarjajo mnoga podjetja, storitev pa vas bo stala od deset do dvajset evrov.

Shranite pogodbo
Ob prodaji prekopirajte komisijsko pogodbo, saj jo morate po zakonu hraniti šest let. "Tega večina ljudi ne ve," opozarja Janez Korošec iz zavarovalnozastopniške družbe Akviziter, d. o. o. Dodaja še, da je treba v pogodbi, pri podpisu katere morata biti navzoča prodajalec in kupec, navesti ceno avtomobila, saj tako država vodi evidenco prodaje vozil, da ne prihaja do goljufij.

Registracija na podlagi police
Ko opravite prepis, je treba komisijsko pogodbo overiti. To lahko storite na upravni enoti, kjer boste za overitev odšteli 1,06 evra, notarji pa vam bodo zaračunali 5,51 evra. Vozilo nato odjavite iz prometa, kupec pa vam mora čim prej poslati kopijo nove police, da boste dobili povračilo neizkoriščenega dela zavarovalne premije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.