Avto
2567 ogledov

S takšnimi avti se trenutno vozi najbolj vroča dirka pri nas

Digitalno prvenstvo GT AŠ 2005
Vse več tudi v Sloveniji navdušencev, ki v okviru organiziranih tekmovanj z avti kurijo gume in v tekmi na čas drvijo skozi ovinke v virtualnem svetu.

V času, ko so morali prestaviti ali celo odpovedati številna mototekmovanja na najvišjih svetovnih ravneh, so zagon dobila tekmovanja na virtualnih omrežjih. Med najbolj znanimi prehodi v tej sezoni z resničnosti so pravcate virtualne tekme formule 1, v katerih sodelujejo najboljši resnični dirkači sveta. 

Del virtualnega dirkaškega sveta pa so lahko tudi ljubitelji hitrosti v Sloveniji. Slovenska panožna zveza AŠ 2005 je pred dobrim mesecem razpisala digitalno pokalno prvenstvo v krožno hitrostnih dirkah, ki temelji na priljubljeni igri Gran Turismo Sport.

Najboljših 12 voznikov se bo udarilo na štirih finalnih dirkah, zmagovalec pa bo v letu 2021 zastopal Slovenijo na svetovnih "motošportnih olimpijskih igrah", ki jih prireja svetovba krovna avtomobilistična zveza FIA. Zmagovalec iz Slovenije bo torej predstavljal domačo državo na svetovnem odru v Franciji.

FIA je sicer zaradi pandemije koronavirusa za eno leto prestavila izvedbo oktobrskih FIA Motorsport Games oktober 2021.
Zaradi nastale situacije so se tudi prilagodili terminski načrti razpisa. Urniki za posamezna tekmovanja bodo določeni z zamikom, vendar mora biti tekmovanje zaključeno najkasneje do 22. novembra 2020.

Digitalno prvenstvo GT | Avtor: AŠ 2005 AŠ 2005

Kako po naslov v Francijo?

Zaključek prijav v digitalno prvenstvo je zadnji dan kvalifikacij je 26. julij 2020. Do tedaj ima vsakdo možnost, da se prijavi v prvenstvo in poskuša odpeljati najboljši čas na stezi Red Bull Ring z dirkalnim Aston Martinom razreda GT3.

Po 26. juliju bo objavljena lista najhitrejših 48 voznikov na omenjeni progi, ki so se uvrstili v četrtfinale. Dve dirki v četrtfinalih bosta potekali med 29. avgustom in 27. septembrom 2020. Vozniki bodo za dosežene rezultate dosegli točke po sistemu točkovanja Formule 1 (25 točk za zmago, 18 za drugo mesto, 15 za tretje …), kar bo najuspešnejšim 24 omogočilo, da se uvrstijo v naslednji
dve polfinalni dirki (od 3. oktobra do 18. oktobra 2020). 

GT Sport igra prek devet milijonov igralcev na svetu, preigranih je bilo prek 303 milijonov ur in opravljenih skoraj milijarda dirk.

Najboljših 12 se bo udarilo na štirih finalnih dirkah, ki se bodo odvile med 24. oktobrom in 22. novembrom 2020. Prav vse dirke bo mogoče spremljati v živo preko YouTube kanala tehničnega partnerja Playgame.si. 

Skupni zmagovalec pokalnega prvenstva bo zastopal Zvezo za avto šport – AŠ 2005 na tekmovanju FIA Motorsport
Games, ki bo v Marseillu in Paul Ricardu oktobra 2021.

Digitalno prvenstvo GT | Avtor: AŠ 2005 AŠ 2005

Trenutno je prijavljenih že več kot 25 voznikov, med njimi pa so najboljši aktualni slovenski vozniki igre Gran Turismo Sport, pa tudi slovenski dirkači, ki so bili primorani prave dirkalnike pospraviti v garažo. Prednost primerjave voznikov preko dirkalne igre ponuja dejstvo, da imajo vsi popolnoma enake možnosti.

"FIA se zavzema, da prvenstva v digitalnem svetu pridobijo na večji veljavi," pojasnjuje Iztok Franko, tudi sam v preteklosti aktivni dirkač v pokalu Twingo Cup. "Definitivno je trenutno v največjem porastu Gran Turismo Sport s prvenstvi Nations Cup, Manufacturer Series ter seveda izbor, ki pripelje najboljše voznike sodelujočih držav do FIA Motorsport Games, ki bodo oktobra 2021 v Franciji."

"Bo pa FIA v prihodnosti dajala še večji poudarek na športnem vedenju v vseh teh igrah, kot daje pomen temu v resničnem svetu," še dodaja Franko.

Kaj je Gran Turismo Sport

Dirkaška igra Gran Turismo Sport je ena najuspešnejših dirkalnih iger na svetu in se jo lahko igra na konzoli PS4, oziroma PS4 Pro. Vsebuje preko 80 različnih dirkališč in vključuje 325 različnih avtomobilov.

Gran Turismo Sport je ena izmed petih FIA certificiranih iger na svetu poleg DiRT Rally 2.0, WRC 8, Raceroom in F1 2019.  Vsakdo, ki želi igrati v slovenskem digitalnem prvenstvu v igri Gran Turismo Sport, potrebuje PS4 ali PS4 Pro, dostop do igre Gran Turismo Sport in članstvo v Sony PlayStation Network.

 

Komentarjev 1
  • sam50 10:09 13.maj 2020.

    To s ta pravimi dirkami nima nikakršne zveze,to so le igrice za otroke in odrasle bumbarje.....