Avto
8 ogledov

Saabi bodo bolj športni

Maarten de Bruijn se po odhodu iz Spykerja posveča oblikovanju luksuznih plovil.
1/24
Žurnal24 main
Nekdanji lastnik podjetja Spyker Maarten De Bruijn, je v 2. delu intervjuja spregovoril o Spykerjevem nakupu legendarnega švedskega proizvajalca vozil Saab.

S klikom na zavihek galerija zgoraj si lahko ogledate nekatere legendarne model avtomobilov znamke Saab.
Kaj menite o dejstvu, da se je podjetje Spyker odločilo za nakup švedskega Saaba, za katerega nihče ni pokazal pretiranega zanimanja?
Tudi sam se uvrščam med slednje. Gre za popolno spreminjanje koncepta znamke Spyker, ki izdeluje superšportne avtomobile. Z nakupom Saaba bo podjetje odmaknilo fokus s svojih projektov. Pri nakupu gre izključno za posel.

Kako pomemben je nakup Saaba za nizozemsko podjetje?
To je zame osebno zelo čudna odločitev, ki lahko zatrese temelje podjetja. To ni normalna stvar za podjetje kot je Spyker. Vloženega je ogromno denarja, vendar pa lahko s pravim pristopom nastane tudi dobiček. Na drugi strani imajo Saabovi inženirji veliko izkušenj pri izdelavi avtomobilov, ki jih bodo prenesli na inženirje Spykerja. To je zagotovo dobrodošlo. Poudarjam pa, da je izdelava produkcijskega avtomobila povsem drugačna ročni izdelavi, kot jo poznajo pri Spykerju. Potrebuješ dele, kot so motorji. So tudi prednosti. Če bo Spyker razvil električen avtomobil, lahko tehnologijo in znanje prenesejo na Saab in obratno.

Kako bo prevzem vplival na videz Saabovih vozil v bodoče?
Poznam zamisli. Ideje so nore v pozitivnem smislu, zelo zanimive. Za Saab je zagotovo zavel nov veter. Moje mnenje je, da bodo oživeli videz starejših modelov v modernih različicah. Možnost je tudi, da bo vpliv Spykerja viden na obliki saabov, ki bodo bolj športni. Saab bo zagotovo doživel opazne spremembe.

Čas za avtomobilsko industrijo ni najbolj rožnat. Kakšno prihodnost načrtujete Spykerju in Saabu?

Res je, časi so težki. Poleg tega ima Saab dolgove, ki jih je treba odplačati in ti niso majhni. Zaradi novega vetra in dejstva, da ima znamka Saab veliko zvestih voznikov, je za pričakovati, da se bodo ti vrnili.

Menite, da bomo videli veliko novih proizvodov Saaba v bližnji prihodnosti? Saab je v zadnjem času povsem v zatonu, novih modelov praktično ni bilo.
Drži. GM je saabove modele izdeloval na svojih platformah. Tako je najlažje hitro izdelati nove modele. Vprašanje je, če jih bo Spykerju prodal in za kakšno ceno. To je vprašanje za Victorja Millerja, lastnika Spykerja.

Kateri je vaš najljubši spykerjev in saabov model?
Moj najljubši spykerjev model je spyder – to je prvi avtomobil, ki sem ga naredil. Pri Saabu pa so mi všeč starejši modeli – 900 kabriolet je zelo zanimiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.