Avto
49 ogledov

Samsung je sposoben poživiti vsako avtomobilsko kripo

Samsung Car Connect Samsung
Samsung obljublja, da lahko njegova nova napravica iz vsakega vozila, tudi kakšne stare kripe, ustvari sodoben, z internetom napolnjen avto, ki ga hkrati varuje pred tatovi in svetuje, kako popraviti morebitno okvaro.

Samsung Connect Auto je bil predstavljen na nedavnem sejmu elektronike v Barceloni, a je šel v poplavi vseh novosti z mobilnega sveta kar malce tiho mimo glavnih vesti. Vseeno pa ga velja posebej omeniti, saj je namenjen avtomobilistom in kaže na ta trenutek zelo aktualno smer tako pri novih avtih kot na poprodajnem trgu. 

Ko napravo, t. i. dongle uporabnik vstavi v vmesnik OBD II, ki ga imajo vgrajenega vsi avti vsaj od letnika 2000 dalje, naprava v avtu ustvari wi-fi točko, ki omogoča uporabo interneta za potnike, tudi hirega LTE omrežja. To ni nič takšnega, kar ne bi že bilo dostopnega na trgu, a napravica hkrati omogoča tudi nadzor nad diagnostiko avtomobila prek mobilne naprave, hkrati pa ima tudi funkcijo varovanja avtomobila s pomočjo geolociranja. Vanjo je namreč vgrajen GPS sprejemnik, da lahko avto obvesti voznika, če pride med njegovo odstonostjo do nepooblaščenih premikov.

Pod črto so torej južnokorejci v eno napravico združili tri ločene koncepte, za bonus pa dodali še možnost priklopa naprav na 12V napetost, če tista vtičnica za cigarete ni dovolj.

Tudi popravila zna svetovati

Mali "veliki brat" deluje s pomočjo Samsungovega operacijskega sistema Tizen, ki žene tudi Samsungove nošenčke (denimo pametno uro Gear S2) in naj bi prišel prav tako zasebnim uporabnikom kot flot za nadzor avtov in stroškov uporabe. Med funkcijami bo namreč poleg tutorja varčne vožnje tudi "virtualni mehanik", ki bo glede na najdeno napako v diagnostiki svetoval način vzdrževanja ali popravila, da bo avto spet tipi-topi.

Na trgu naj bi bil Samsung Connect Auto od poletja naprej, za zdaj le v ZDA pri mobilnem operaterju AT&T, poroča Motor Talk. A naj bi napravo prej ali slej pričeli prodajati po vsem svetu.

Avtomobilske družbe so dokaj zadržane do t. i. tretjih naprav, saj OBD II velja za potencialno šibko točko, prek katere je mogoče z ustrezno prirejenimi priključki zmanipulirati delovanje avta. Če je hkrati omenjen še internet, potem domišljija nima več veliko meja ... Seveda pri Samsungu hitijo zatrjevati, da so varnosti in zaščiti namenili veliko časa. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.