Avto
226 ogledov

Se izplača avto prati pozimi?

Umazan avto Žurnal24 main
Skrb za čist avto pozimi je lahko pravcato Sizifovo delo. A vseeno velja poskrbeti vsaj za nekatere dele avtomobila. Katere in kako?

Zimski meseci so za zunanjo lepoto avtomobilov prava nočna mora, saj umazanija s cestišč še tako čist in spoliran avto zamaže že po kakšni vožnji ali dveh čisto običajne uporabe. Tudi v obdobjih brez snega ali dežja stalno izmenjavanje temperatur pod in nad lediščem ter posipanje proti zmrzovanju povzroča, da se za vozečimi vozili dvigujejo v zrak mokri umazani delci. Ko se avto posuši, so šele povsem vidne sivo-rjave posledice na pločevini, plastiki in steklenih površinah.

Veliko lastnikov in lastnic v takšnih razmerah le skomigne z rameni in zgolj pazi, da si ne umažejo rok ali obleke. Vseeno avto tudi v teh mesecih potrebuje nego vsaj na določenih mestih, še posebej tistih, ki poskrbijo, da avto stopi iz sveta anonimnosti in nevidnosti. 

Stekla: vedno poskrbite za jasen pogled iz avtomobila. Med vožnjo uporabljajte tekočino za čiščenje stekel, če brisalci puščajo sled, jih nujno zamenjajte. Občasno, denimo med čakanjem pri točenju goriva, z gobico in brisalcem na ročaju dobro umijte celotno vetrobransko steklo in tudi vsa ostala, še posebej zadnja. Če ima avto kamero ali kamere, skrbite za redno čiščenje leč.

Prednja svetila: umazano steklo prednjih svetil je neizogibno povezano z veliko slabšo osvetljenostjo zimskih cest, ostalim voznikom pa vaša svetloba blešči, še posebej pri ksenonskih lučeh. Dobra vidljivosti in vidnost pa sta temelj varnosti. Redno čiščenje je praktično obvezno.

Registrska tablica: nečitljive registrske tablice so v takšnih razmerah zelo pogoste, težave so zato lahko denimo pri čitalcih, ki dvigujejo avtomatske zapornice na parkiriščih. Tudi policisti imajo razlog za opozorilo ali celo kaznovanje, saj zakon veleva, da so tablice vedno "dobro vidne in čitljive".

Podvozje: Če kje, potem se avto splača redno prati tam spodaj. Z rednim spiranjem umazanije in nabrane soli boste preprečevail korozijo, s tem pa rjavenje karoserije in vitalnih delov podvozja. Popravilo teh delov avta je lahko precej drago. V avtopralnicah zato pozimi nikar ne pozabite na program pranja podvozja.

In še nekaj nasvetov ameriške organzacije AAA za domače pralce:

- Ročno pranje izvajajte vedno podnevi in ne proti večeru ali ko so temperature prenizke. S tem preprečite, da bi zamrznile ključavnice, mokra vrata ali pa tudi vaš dovoz.

- uporabljajte avtom namenjene šampone, ki imajo višjo PH vrednost od klasičnih mil za uporabo v stanovanju. 

- Perite od zgoraj navzdol in vsako stran vozila posebej. Pred tem z gobo dobro in večkrat zdrgnite posamezne predele. 

- Dobro pošpricajte tudi predele okoli blatnikov in podvozja, še posebej okoli koles.

- Na koncu avto prebrišite s suho krpo ali odsluženo brisačo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.