Avto
12 ogledov

Še letos z zelenimi taksiji

Taksi Dejan Mijović
Načrt. Določili bodo barvo in ceno taksijev, da ne bi bilo več oderuških računov.

Pod okriljem Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) bodo še letos začeli voziti zeleni taksiji, je včeraj dejal župan Zoran Janković. Ali se bo to zgodilo pred začetkom košarkarskega evropskega prvenstva, si ni upal napovedati.

Meni, da je to edini primeren ukrep, da se ne bi ponavljali primeri, ko taksisti strankam izstavijo oderuške račune, kot je tisti za 150 evrov za prevoz iz Ljubljane do Brnika. "Določitev maksimalne cene je po mojem mnenju neprimeren ukrep, ker to nikjer ni bilo uspešno, poleg tega je treba omogočiti konkurenco," pravi Janković.

Podobno kot v New Yorku

Ob tem vztraja, da bodo morali biti vsi taksiji zeleni. "Tako kot v New Yorku, kjer za rumen taksi veš, kdo ti ga je poslal, kolikšna je cena in da je čist; če greš z drugim, pa da greš na lastno odgovornost, da je lahko dražji ali cenejši, varen ali nevaren. Enako bo pri nas," je prepričan Janković. S tem pa se ne strinja Fuad Mustafić, predsednik Taxi društva Ljubljana: "Barva ne pomeni ali rešuje ničesar, ker potem bodo tisti, ki nategujejo, kupili avtomobile enake barve."

Zelenim taksijem pod okriljem LPP se bo lahko pridružil vsak, ki je lastnik svojega taksija, če bo spoštoval pravila: zeleno bravo, določeno ceno in urejenost oziroma čistost. Nadzor nad taksisti bodo opravljali tako kot pri LPP; če se kdo pritoži, lahko voznika poiščejo po času in kraju vožnje ter številki avtobusa.

Ne vseh v isti koš

Mustafić omenjenih načrtov ni želel komentirati, ker o projektu ve premalo. Delno bi se strinjal, da bi delovali pod LPP, ker si želijo reda: "Smo za dogovor, če se ne bo hodilo v naše zelje. Ne bomo pa dali svojih številk in strank, kar so v preteklosti zahtevali od nas. Teh 22 let, kolikor smo na sceni, imamo opravka z nelojalno konkurenco, a smo kljub temu preživeli. Imamo stalne stranke, ki se ne želijo voziti z nikomer drugim, zato ne bi bilo pošteno do njih, da bi nas vse taksiste dali v en koš."

Komentarjev 2
  • puys 15:36 05.junij 2013.

    Ti si od včeraj? V lj je 3/4 folka uvoženega, zakaj pa misliš, da je Jankovič župan?

  • Ferluci 11:49 05.junij 2013.

    " .. Fuad Mustafić, predsednik Taxi društva Ljubljana" In kaj ta tip sploh počne v Sloveniji, v Ljubljani? Mislim...