Avto
90 ogledov

Še sreča, da so policisti trenutno po vremenu

Pnevmatike
1/10
Andrej Leban
Preverili smo, v kakšnih gumah se najdejo ta hip obuti avtomobili. Policija nam je pojasnila, ali v tako toplem vremenu že delijo kazni za neustrezno zimsko opremo.

Kratek sprehod po ljubljanskih parkiriščih daje zelo pisano podobo stanja pnevmatik, ki so trenutno nameščene na avtomobile.

Velik del lastnikov je že poskrbel za menjavo pnevmatik z zimskimi, kar je tudi najboljši ukrep za zimsko vožnjo. Nekateri vztrajajo na letnih pnevmatikah, kar je sicer dovoljeno, če imajo najmanj tri milimetre dezena in verige ustrezne velikosti v prtljažniku. A verige je potrebno znati tudi nadeti, to pa ni več tako samoumevno, še posebej če nameravajo dotični lastniki pričeti z branjem navodil šele nekje ob robu ceste sredi snežnega meteža.

Posebna kategorija pa so vozniki in voznice, ki se vozijo naokoli na povsem izrabljenih pnevmatikah in tudi na takšne je naletel objektiv našega fotografa. Če bo tak avto med sneženjem zaradi neustrezne opreme obstal na cesti in oviral promet, lahko lastnik pričakuje kazen 500 evrov in pet kazenskih točk. Precej dražje od kompleta štirih pnevmatik torej.

Policija trenutno deluje po vremenu

Policija je kljub temu, da je meja 15. november že mimo, trenutno še prizanesljiva do voznikov.

"Naša splošna usmeritev policistom je, da delamo predvsem po trenutno aktualni problematiki
in za varnost na cestah najpogostejših tveganjih, kar zimska oprema glede na temperature in razmere na cestah trenutno ni," so za Žurnal24 sporočili iz Generalne policijske uprave. 

Vendar pa naj si "zlizanci" nikar ne oddahnejo - za konec tedna je napovedano prvo sneženje in takrat bo ustrezna oprema bistvenega pomena za varno vožnjo. Negodovanje nad vzdrževalci cest, češ da jih je "zima spet presenetila", bo povsem neupravičeno, če niso sami naredili domače naloge.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • mucek4 12:25 17.november 2015.

    Boš videl v soboto kaj ima veze fina znamka in letna pnevmatika ;)

  • ptptpt4 12:18 17.november 2015.

    Resno? Avto na sliki 7 je za vas ustrezno pripravljen, čeprav je na 5 in pol let starih zimskih gumah (priporočena meja je 4 leta), za Audija pa je nekako narobe, da je na dobrih letnih, ker sedaj so pa ...prikaži več res razmere, ki bi zahtevale zimsko opremo. Sploh pa so letne gume z verigami v prtljažniku dovoljene tudi v zimski sezoni.

  • vzev 11:37 17.november 2015.

    In kaj ima zveze letna pnevmatika in fina znamka. Jaz imam tudi trenutno nov avto, pa imam kljub temu še vedno letne pnevmatike. Ker ne mislim dajati na avto zimske gume dokler ne bo napovedan sneg. No očitno jih bo ...prikaži več treba v soboto montirati. Pa tudi ne vidim, kaj je s tem Audijem in gumami narobe. Gume imajo dober profil, pa še bolj kvalitetne znamke so.