Avto
8 ogledov

Še štiri leta po polžje

avtocesta kolona Žurnal24 main
Avtocesta. Zadnji odsek do hrvaške meje še vedno po regionalki. Prva dela predvidoma prihodnje leto.

"Po terminskih načrtih je v primeru optimalnega poteka dejavnosti mogoče celotno avtocesto predati prometu do konca leta 2017," pravijo na Darsu. Pred začetkom turistične sezone se predvsem prebivalci ob glavni cesti Draženci–Gruškovje znova bojijo kolon in zastojev. Do meje s Hrvaško namreč še vedno manjka 13 kilometrov avtoceste, ki pa je, kot kaže, še nekaj let ne bo.

Upa, da bo dovolj denarja

Naj spomnimo, da je vlada uredbo o državnem prostorskem načrtu za odsek avtoceste od Dražencev do mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje sprejela že konec septembra 2010. Avtocestni odsek pa bo grajen po etapah A, B in C: v prvi do Podlehnika, v drugi do meje, v zadnji pa še vzporedna cesta. "Projektant ima za izdelavo čas do 30. septembra 2014," dodajajo na Darsu in pojasnjujejo, da bo za etapo A projekt dokončan še letos.
Če ne bi bilo zapletov pri izbiri izvajalcev, bi se lahko prva etapa začela graditi že prihodnje leto po koncu turistične sezone, preostali etapi pa leto pozneje. Župan Občine Podlehnik Marko Maučič pa upa, da ne bo zmanjkalo denarja in da bo Dars uspešen pri odkupu zemljišč na trasi avtoceste. Prav njihova občina je v turistični sezoni ena izmed najbolj obremenjenih s tranzitnim prometom, zato si prebivalci želijo avtoceste kar se da hitro.

Komentarjev 1
  • JellyFish 18:24 04.julij 2013.

    Zato pa se raje grem v Sočo ohladit.:D