Avto
84 ogledov

Shell je avtomobilski industriji pokazal, kaj je učinkovit avtomobil

Shell concept car
1/13
Shell
Shell, vodilno svetovno podjetje s področja energetike in plinske tehnologije, je ob pomoči konstruktorja Gordona Murrayja in podjetjem Geo Technology, razvil ultra učinkovito vozilo, s katerim želijo pokazati kakšna naj bo smer razvoja vozil v bližnji prihodnosti. Hkrati začenjamo z drugim kvizom. Eden od vas bo prejel pet litrov vrhunskega motornega olja Shell Helix Ultra, ki ga poklanja podjetje Haberkorn, uradni makrodistibuter za maziva Shell.

Po nekaterih ocenah sta trenutno na svetu na cestah dve milijardi vozil, ki jih poganjajo bencinski in dizelski motorji na notranje zgorevanje.

Kljub temu, da je veliko avtomobilskih proizvajalcev že predstavilo popolnoma električne avtomobile in hibridna vozila, pa pri Mednarodni agenciji za energijo predvidevajo, da bodo tradicionalni motorji na fosilna goriva v prihodnjih desetletjih še vedno igrali ključno vlogo. Pri Shellu so se zato lotili izziva, s katerim želijo pokazati, da so lahko tudi avtomobili z motorji na notranje zgorevanje ultra učinkoviti. Shell je predstavil koncept inovativnega malega mestnega avtomobila, poimenovanega Shell concept car, ki je idealno vozilo za transport v velikih urbanih mestih.

Predvideva se, da bo do sredine stoletja dve tretjini svetovnega prebivalstva živelo v mestih, število avtomobilov pa se bo podvojilo. Električna vozila, ali pa vozila na vodik in biogoriva lahko igrajo v prihodnosti opazno vlogo v transportu, na kratki rok pa so bolj primerni avtomobili z motorji na notranje zgorevanje, bodisi bencinski ali dizelski, ki pa morajo biti bolj učinkoviti, z minimalnim izpustom CO2.

Lahka konstrukcija, manj porabljene energije

Snovalci Shellovega koncepta pravijo, da avtomobil v svoji življenjski dobi obratovanja porabi za tretjino manj energije kot tipično mestno vozilo. Pri Shellu trdijo, da mora biti avtomobil učinkovit, zato mora biti lahek in racionalen. Konceptno vozilo tehta vsega 550 kilogramov, saj so za izdelavo tubularne konstrukcije uporabili reciklirana ogljikova vlakna, kar pomeni tudi 45 odstotni prihranek porabe energije v predelovalnih dejavnostih, kot jo poznamo danes.

Za dizajn in inovativne aerodinamične rešitve je poskrbel priznani oblikovalec dirkalnikov formule 1 Gordon Murray. Genij za dizajn, kot mu pravijo mnogi, je rešitve iskal kar v svetu dirkalnikov F1. Murray je poskrbel za izdelavo izjemno lahke lupine avtomobila, ki je hkrati izjemno trdna, strošek izdelave pa ni nič večji kot pri izdelavi običajne karoserije vozil. Vzvratna ogledala so zamenjali z majhnimi digitalnimi kamerami, vozniku pa se dogajanje za vozilom prikazuje na ekranih v vozilu. Zračni upor so dodatno zmanjšali s posebno obliko lokov okoli koles.

Shellova maziva ključ do dobrega delovanja komponent

Pri podjetju Geo Technologies so optimizirali motor. Notranje trenje so do skrajnosti izboljšali tudi s pomočjo Shellovega znanja in njihovih produktov, hkrati pa s pomočjo testiranj izpolnili stroge varnostne ukrepe.

Pri Shellu s pomočjo inovacij na področju goriv in maziv že desetletja proizvajajo najbolj kakovostna goriva in maziva, ki so ključnega pomena za pospeševanje mobilnosti. Shell, ki je z raziskavami, ki vplivajo na razvoj visokotehnoloških goriv in maziv, aktiven po vsem svetu, je za projekt konceptnega avtomobila pomagal z razvojem novih produktov, ki so omogočila učinkovito delovanje vseh novih komponent pogonskega sklopa. Motor namreč za delovanje uporablja 95-oktansko gorivo z vsemi aktivnimi čistilnimi lastnostmi.

Končni rezultat vsega je, da je povprečna poraba goriva pri hitrosti 70 km/h 2,6 litra na 100 prevoženih kilometrov. Na testiranjih se je izkazalo, da so emisije CO2 za vsaj četrtino nižje od tipičnih mestnih vozil z motorji na notranje zgorevanje in tudi hibridnih vozil.

"Lahko bi proizvedli naše vozilo in z njim prevozili 100.000 kilometrov, preden bi porabili toliko energije, kot jo potrebujemo samo za izdelavo klasičnega športnega terenca," pravi Shellov inženir Bob Mainwaring, ki je tudi vodja projekta. Mainwaring pravi, da so se želeli prepričati, kje so meje mogočega pri avtomobilih, ki so na cesti danes.

Pri Shellu zaenkrat nimajo načrtov po serijski proizvodnji avtomobila.

 

Več o motornem olju Shell Helix Ultra

Pri Shellu, vodilnemu svetovnemu podjetju s področja energetike in plinske tehnologije, so razvili povsem nov način proizvodnje sintetičnih baznih olj, ki so proizvedena iz zemeljskega plina in ne iz surove nafte kot običajno. Tako motorno olje ima številne pomembne prednosti, vključno z izboljšano viskoznostjo, nižjo porabo goriva, zmanjšanim trenjem in zmanjšanim izparevanjem.

Prav te prednosti najdemo v novem motornem olju Shell Helix Ultra s PurePlus tehnologijo. To je najnovejše in najbolj napredno motorno olje podjetja Shell doslej. Shell Helix Ultra motorno olje je brez vsakih nečistoč, ki jih najdemo v surovi nafti.

Prednosti motornega olja so izboljšane viskozitetne lastnosti, kar se odraža pri boljši zaščiti pri ekstremnih temperaturah, tako zelo nizkih kot zelo visokih, zmanjšano je trenje, kar uporabnik občuti pri nižji porabi goriva, zmanjšano je tudi izparevanje, kar se odraža pri manjši porabi motornega olja.

Edinstvena kombinacija Shell PurePlus tehnologije in tehnologije aktivnega čiščenja motornemu olju Shell Helix Ultra omogoča zagotavljanje še višje ravni čiščenja in zaščite modernih motorjev kar v praksi pomeni, da nobeno drugo motorno olje ne ohranja motorja tako blizu čistosti novega iz tovarne. Vse naštete prednosti motornega olja Shell Helix Ultra s PurePlus tehnologijo imajo za uporabnika skupni imenovalec – prihranek denarja.