Avto
17 ogledov

Si predstavljate, da bo luč avta sledila pogledu?

Opel svetila
1/4
Opel
Opel napoveduje pravo malo revolucijo pri osvetljevanju cest, saj bo svetlobni snop sledil pogledu voznika.

Na sistemu sledenja oči Oplovi inženirji delajo že zadnji dve leti, so te dni razkrili pri matičnem General Motorsu. Sedaj pa so prišli do točke, ko bodo lahko tehnologijo kmalu vgradili v serijska vozila. "To bo del tretje generacije prilagodljivih žarometov, ki bodo na trgu v nekaj letih," pravijo.

In kaj bo tako posebnega? IR kamera v kabini bo 50-krat v sekundi skenirala voznikove oči in ugotavljala, kam so usmerjene. Te informacije pa bodo izkoristili žarometi, ki bodo prilagodili snop svetlobe tako v vertikalni kot horizontalni smeri.

Seveda so razvili tudi poseben algoritem zakasnitve, ki bo izničil vpliv običajnih nenavadnih premikov oči ali ko se bo voznik za nekaj trenutkov zagledal v kakšno točko izven cestišča. V tem primeru bodo žarometi svetili običajno naprej, poroča Auto Express. 

Pri Oplu napovedujejo tudi, da bodo naslednji polni LED žarometi t. i. matrični, kar pomeni, da bodo sposobni nenehnega prilagajanja svetlobnega snopa razmeram na cesti, denimo nasprotnemu prometu.

Novost naj bi bila na cestah v letu in pol, mogoče je špekulirati, da bo to z novo generacijo insignije. Zdajšnje prilagodljive žaromete za insignio izdelujejo v ljubljanski Helli Saturnus.

Komentarjev 4
  • 4krogci 07:18 23.marec 2015.

    Nevem no ampak to tehnologijo imajo že vsi auti! No vsaj tisti auti, katerih šoferji gledajo na cesto.

  • mph 21:38 22.marec 2015.

    Ha, ha, ... vozniki pa si bodo morali dati na oči konjske epolete, da ne bodo slučajno gledali še levo in desno in tja usmerjali snop. S kakšnimi neumnostmi se res eni ukvarjajo.

  • francl12 15:40 22.marec 2015.

    opl naj si raje najprej maši,o, elektroniko in karoserijo porihta, pol pa naj se začnejo ukvarjat z ostalimi kozlarijami!