Avto
33 ogledov

Šibkejši GS za tretjino cenejši

Lexus GS 300h
1/18
Gregor Prebil
Lexus GS je v zmogljivi različici 450h pri nas tepel davek a luksuz. Zdaj je na voljo z šibkejšim hibridnim sklopom, ki je ceno oklestil za tretjino. Z njim bo lažje bil bolj z vse bolj priljubljenimi dvolitrskimi turbodizli v nemškim premium modelih.

Prva vožnja. Četrta generacija lexusa GS je zdaj na voljo v dveh hibridnih izvedenkah.

Prvotnemu 450h s kombinacijo zmogljivega šestvaljnega bencinskega agregata in elektromotorja s skupno močjo 254 kilovatov (345 konjskih moči) se je pridružila šibkejša izvedenka 300h s kombinacijo elektromotorja in 2,5-litrskega štirivaljnega bencinskega agregata s skupno 164 kilovati (223 konjskimi močmi), ki se je že uveljavil v za segment nižjem modelu IS.

Cenejše vzdrževanje

450h se pri nas v dobrem letu od predstavitve ni prijel, predvsem na račun davka na luksuz. Za tretjino ugodnejši 300h naj bi s ceno pod 40 tisočaki prodajo povečal za vsaj trikrat, tudi na račun po ceniku okoli šest tisočakov ugodnejšega nakupa od konkurenčnih premium dizelskih nemcev (audija A6 in BMW serije 5).

Lexus GS 300h | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Novi model naj bi bil zanimiv za menedžerje, zaradi nizkih vzdrževalnih stroškov pa tudi za flotne kupce. Tovarniško izmerjena poraba novinca je 4,7 litra, izpusti ogljikovega dioksida se začnejo pri 109 gramih na prevoženi kilometer. Stroški vzdrževanja so zaradi manka številnih sestavnih pogonskih delov in manjše obrabe po besedah proizvajalca najnižji med konkurenti. Na leto naj bi na ta račun po oceni Lexusa lastnik privarčeval okoli 1.700 evrov. Med tržnimi prednostmi navajajo ohranjanje cene rabljenih modelov.

Za karavane je prostor

Čeprav je svoj hibridni model predstavila tudi nemški trojček, BMW hibridno serijo 5, audi A6 Hybrid in mercedes E-Hybrid, pa Germani v ospredje še naprej postavljajo turbodizelsko tehnologijo, ki poganja tudi karavanske izvedenke, za katere pa pri Lexusu še nimajo posluha.

Lexus GS 300h | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Glavni Lexusov inženir Yokuhiro Kito nam je na predstavitvi zaupal, da s karavani nimajo težav: "Ko bodo prodajne številke v Evrope pokazale, da mora Lexus ponuditi karavana, bomo to storili, zaenkrat pa je prodaja v Evropi še premajhna, da bi se to izplačalo," pravi Japonec, kar potrjujejo tudi trenutne številke v D premium segmentu, kjer je kar 60 odstotkov prodanih modelov limuzin, za nameček pa Lexus polovico vse svoje prodaje ustvari v ZDA.

Pri Toyoti Slovenija na baterijski sklop ponujajo deset let garancije (pogoj je vsakoletni pregled stanja baterije), do zdaj pa so morali baterijo zamenjati le enemu vozniku taksija, pa še to po 550 tisoč prevoženih kilometrih zagotavlja Gašper Picelj iz Toyote Slovenija.

 

Oprema

Vstopni GS 300h (finesse) s popustom stane 39.900 evrov, s kovinsko barvo je 1.200 evrov dražžji. Serijska oprema vključuje dnevne LED-luči, biksenonske žžaromete, električno nastavljiva prednja sedežža s spominom, 8-palčni sredinski zaslon in 3,5-palčni zaslon med merilniki ... pet tisočakov dražžji paket executive med drugim prinašša tudi usnjene sedežže in 12,3-palčni zaslon. Glede na kupno moč si lahko kupec omisli najrazličnejšše sisteme aktivne in pasivne varnosti in tudi 12,3-palčni ekran na dotik z navigacijo ...

Vtisi

300h blesti z lego med ovinki in udobjem na avtocesti. Hrupa, šumov in vibracij znotraj ni. CVT-menjalnik je med hitrim pospeševanjem glasen. Ob dinamični vožnji je bila poraba osem litrov. Hibridni sklop do izraza pride v mestni vožnji in zunaj naselij, kjer lahko porabo oklestimo tudi za dva litra. Materiali so vrhunski, izstopajo premium detajli, kot so gumbi za upravljanje z avtoradiem povzeti po glasbenih napravah najvišjega cenovnega razreda ali analogna ura. Zaradi baterijskega sklopa postavljenega za zadnje sedeže je prtljažnik s 375 litri dovolj razkošen za poslovno uporabo, ne pa tudi za družinsko. S tega stališča bi si karavana želeli.

Konkurenca

Lexus izpostavlja nemško premium trojko z dvolitrskimi dizelskimi agregati in samodejnim menjalnikom. Prednosti GS 300h v primerjavi z glasnimi dizli so kultiviran motor, neslišno speljevanje in nevsakdanji, a drzen dizajn, slabosti pa večja poraba na avtocesti in glasen menjalnik pri pospeševanju.

Primerjava

Pogonski agregat v GS 450h bolj prepriča pri pospeševanju z mesta, ko voznik in potniki začutijo naglo pridobivanje hitrosti, manj se napreza CVT-menjalnik, glas šestvaljnika je izrazitejši. A to ne odtehta skoraj 21 tisočakov višje cene v primerjavi z enakovredno opremljenim 300h.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.