Avto
12449 ogledov

Skoraj desetina kontroliranih kolesarjev pijanih!

kolesar Saša Despot
Policisti so po vsej državi kontrolirali obnašanje kolesarjev. Rezultati so porazni, kar se kaže tudi pri nesrečah.

Policija je med 4. in 31. majem 2020 skupaj z drugimi deležniki po vsej državi izvajala nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev. V tem obdobju so policisti prilagodili svoje aktivnosti, da bi tej ranljivi skupini prometnih udeležencev zagotovili večjo varnost v cestnem prometu.

V skoraj štirih tednih so policisti skupaj zaznali 1.724 prekrškov med kolesarji, vozniki motornih vozil pa so v odnosu do kolesarjev storili 181 prekrškov.

Policisti so kar 1.608 kolesarjev preizkusili z alkotestom, pri čemer so pri 145 ugotovili, da so vozili kolo pod vplivom alkohola. Odrejenih je bilo tudi 15 strokovnih pregledov zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog ali drugih prepovedanih psihoaktivnih substanc. 

Vozniki motornih vozil pa so v enakem obdobju storili 181 kršitev, s katerimi so ogrožali varnost kolesarjev.

Velikokrat so si sami krivi

"Kolesarji sodijo med ranljivejše udeležence cestnega prometa. Ugotavljamo pa, da velikokrat tudi sami prispevajo k nastanku nevarne situacije v prometu. Najpogosteje ne vozijo po pravilni strani ceste ali pravilni strani kolesarske steze in pogosto vozijo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem. To so po zaključku akcije pokazali tudi podatki o prometnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi kolesarji. V tem času so namreč policisti obravnavali 126 prometnih nesreč, v katerih se je 17 kolesarjev hudo telesno poškodovalo, 85 pa je bilo lažje poškodovanih. Dva kolesarja sta se hudi telesno poškodovala tudi včeraj (en dan po zaključku akcije)," so zapisali policisti.

Policisti napovedujejo, da bodo s sprostitvijo ukrepov, povezanih s preprečevanjem epidemije, zaključkom šolskega leta, bližajočimi se počitnicami in lepšim vremenom skladno z naraščenjem števila kolesarjev v cestnem prometu ohranili nadzor nad kolesarji. 

Kolesar nesreča | Avtor: Policija Policija

Policija pravi: "Kolesarji, za lastno varnost lahko največ storite sami"

Kolesarji, poskrbite za lastno varnost. Vožnjo prilagodite razmeram na cestah in lastnim sposobnostim. Priporočljiva (za otroke pa obvezna) je uporaba čelade in svetlih oziroma odsevnih oblačil, s pomočjo katerih so kolesarji v prometu bolj vidni.

Ostale udeležence v cestnem prometu pa pozivamo, da so pozorni na vse šibkejše udeležence, naj spoštujejo predpise, vozijo odgovorno in strpno ter tako vsem – tudi kolesarjem – omogočijo varno udeležbo v prometu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
 • sandi76 09:22 03.junij 2020.

  Policija naj dela kontrolo tudi zvečer oziroma ponoči, ko bi morali kolesarji uporabljati luči. Grozljivo, 90% teh kolesarjev nima luči, vozijo povsod - po pločnikih, cestah, kjer jim paše. Še večji problem pa so električni skiroji, za katere sploh ne ...prikaži več vem, zakaj jih policija ne odstrani s cest.

 • Naklonsky 07:47 03.junij 2020.

  Protesti v Ljubljani: Najmanj deset odstotkov pijandur.

 • Avatar Jollimelsa
  Jollimelsa 01:24 03.junij 2020.

  Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == Hosset.Com