Avto
14992 ogledov

Skoraj sto let smo jo gledali na avtih, sedaj bo odšla

BMW M5 Saša Despot
Zanimiva napoved - do leta 2030 bo eden najbolj tradicionalnih delov na avtu izumrl. Za trditvijo se skrivajo resne analize.

Morda niste opazili, ampak množična raba mobilnih telefonov - pametnih naprav, je v manj kot 10 letih prinesla globoke spremembe na področje poslušanja glasbe.

Analiza, ki so jo pri Nissanu naredili v Veliki Britaniji, kaže, da se je zgolj v zadnjih petih letih podvojilo število ljudi, ki v avtu uporabljajo pretočne storitve - knjižnice lastne glasbe, zvočne knjige, podcaste ... Še posebej izrazito je to pri modernih avtomobilih, ki že imajo infozabavne sisteme prilagojene za hitro povezavo s telefonom prek Apple CarPlaya ali Android Auta. Tehnologiji sta v samo petih letih postali praktično serijska oprema vsakega spodobnega infotzabavnega sistema, tudi takšnega iz poprodaje.

 

Popolnoma očiten dokaz sprememb - danes le še 10 odstotkov ljudi v britanskih avtomobilih uporablja "trde" formate za poslušanje glasbe, kot je že skoraj pozabljeni CD predvajalnik, medtem ko je bilo še pet let nazaj takšnih 25 odstotkov. Danes je vse manj novih avtov, ki imajo vgrajen CD predvajalnik, tudi iz poprodajnih izdelkov množično izginjajo. Vsaj v velikih metropolah se zmanjšuje tudi poslušanje klasičnega radia prek FM radijskih valov. Ljudje med vožnjo vedno bolj uporaljajo pretočne storitve, tako za poslušanje oddaj kot glasbe. 

Prvo AM anteno za poslušanje radia v avtu so predstavili leta 1932. Leta 1952 je sledila še prva antena po tehnologiji FM. Obe so naredili pri nemškem podjetju Blaupunkt.

Pri Nissanu dajejo na  razvoju svojih multimedijskih in navigacijskih sistemov veliko pozornosti. Kot pravijo, je povezljivost avtomobilov in zabavnih vsebin tista lastnost, ki močno spreminja razvoj avtomobilov. Prihajajo nove tehnologije, ki bodo omogočile še hitrejši prenos podatkov, v prvi vrsti tehnologija 5G.

 

Napoved vodje Nissanovih prihodnjih produktov Ponza Pandkuthira glede nadaljnjega razvoja se tako ne zdi iz trte izvita, čeprav se nam zdi danes še težko sprejemljiva: "Skoraj 100 let smo informacije na daljavo v avtih sprejemali prek radijske antene. Toda v roku enega desetletja bodo vgrajeni sistemi sposobni procesirati velikanske količine podatkov - predvajali bomo avdio signal, navigacijo in predstavnostne informacije, vse zgolj ob pomoči prenosa podatkov, prek tehnologij 4G in 5G," pravi Pandkuthira, ki "vidi" potek razvoja mobilnosti in pripadajočih sistemov precej v daljavo. "Do leta 2030 bo tako popolnoma sprejemljivo, da bo avtomobilska antena - v obliki, kot jo poznamo danes - postala zgolj še en sestavni del avta, ki bo obstajal le še zgodovinskih knjigah." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • NeAnonimni 15:17 18.december 2018.

    Meh..

  • Avatar karjola
    karjola 10:43 18.december 2018.

    alora citiram: - predvajali bomo avdio signal, navigacijo in predstavnostne informacije ... to pomeni - poleg navadnega radia in gps-a boste gledali še več reklam tudi v avtu.