Avto
9157 ogledov

Slaba novica za tuning navdušence

BBS platišča
1/5
Wikimedia
Znameniti proizvajalec vrhunskega avtomobilskega nakita gre v stečaj. Znova.

Podjetje BBS iz Nemčije, znano po izdelavi športnih platišč za prvo in naknadno vgradnjo, je na sodišču vložilo zahtevo za stečaj. Trenutno v dveh tovarnah v Nemčiji zaposluje še 270 ljudi. 

Razlog za razglasitev stečaja je insolventnost, ki jo je povzročil predvsem skok pri ceni energije. Skupaj z inflacijo je to vplivalo na cene končnih izdelkov, kar pa je v končni fazi pomenilo tudi upad prodaje. 

Gre že za četrti stečaj nekoč verjetno poleg italijanskega OZ najbolj znane in tehnološko najbolj prodorne znamke športnih platišč na svetu. BBS platišča so krasila ogromno avtomobilov, predvsem je bila znamenita njihova tridelna linija RS z mrežastim vzorcem. Kasneje so sledile serije platišč z mrežo iz enega samega ulitka. Številnim Slovencem je verjetno prva asociacija na BBS predvsem tovarniški nakit na športnih izvedenkah VW golfa, ali pa "votla" platišča na porscheju 911 (996).

Volkswagen golf platišča BBS | Avtor: Volkswagen Volkswagen

BBS platišča | Avtor: Wikimedia Wikimedia

BBS so ustanovili leta 1970, za seboj pa ima pestro zgodovino z veliko vzponi in padci. Stečaj je podjetje razglasilo že v letih 2007, 2011 in 2020. Pri zadnjem stečaju je bilo pri znamki še vedno zaposlenih več kot 500 ljudi, poroča Automobilwoche. 

BBS je zelo znan tudi v svetu ekstremnega motošporta, saj je z aluminijastimi in magnezijevimi platišči zalagal najhitrejše avtomobile na svetu, vključno z bolidi formule 1. Športna divizija BBS je sicer pred leti prešla v lastništvo japonske družbe Washi Beam, zato zdajšnje težave nekdanje matere še ne pomenijo nepreklicnega konca bogate tradicije nekdaj vodilne znamke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 08:16 30.oktober 2023.

    Ni problema! Druge firme izdelujejo precej lepša predvsem pa cenejša platišča.