Avto
283 ogledov

Slovenci imamo 767 porschejev in 43 ferrarijev

Porsche panamera GTS Porsche
Prodaja. Lani je bilo pri nas prvič registriranih več kot pet tisoč avtomobilov premijskih znamk, kar znaša osem odstotkov prodaje.

V Sloveniji je bilo skoraj vsako deseto novo kupljeno vozilo premijske znamke, med katerimi izstopajo nemške. Iz statistike ministrstva za notranje zadeve smo razbrali, da je bilo lani prodanih več kot tisoč osebnih vozil cenovnega razreda od 50 tisoč evrov.

Prodan tudi aston martin
Po uradnih podatkih so med kupci luksuznih poslovnih vozil najpriljubljenejši BMW serije 5, audi A6 in mercedes-benz razreda E, ki so jih skupaj prodali 666. Velja sicer omeniti, da je pri nekaterih znamkah znaten del registriranih le z namenom izvoza. Lani je bilo prodanih tudi več kot 300 luksuznih suvov in kopica športnih vozil.

Porsche je prodal 11 panamer, dva modela 911 in dva modela 911 carrera GTS. Nova lastnika je našel športni audi R8. Od ekskluzivnih primerkov sta bila prodana po en aston martin DBS in maserati quattroporte.

Stroški astronomski
Poslovnež, ki je želel ostati neimenovan ter ima v lasti porsche cayenna turbo S in enega od 185 proizvedenih posebnih izvedenk lamborghinija gallarda, nam je zaupal, da se superluksuzni avtomobili, kot sta bentley in lamborghini, po navadi kupujejo v tujini. Poleg tega, da pri nas za omenjeni znamki ni uvoznika, je razlog tudi ta, da so tam večji popusti. Večina avtomobila ne kupi z gotovino, temveč na lizing. Stroški vzdrževanja so namreč preveliki. Zavarovanje za omenjenega lamborghinija, ki stane okoli 230 tisoč evrov, je tri tisoč evrov, redni servis do dva tisoč evrov, ob okvari pa cene poletijo v nebo. Samo zamenjava sklopke stane osem tisoč evrov. Znaten strošek je tudi gorivo. Vožnja iz Maribora do Portoroža in nazaj stane okoli 75 evrov.

"Če se primerjamo s preostankom Evrope, Slovenci po zanimanju za drage avtomobile ne zaostajamo," pravi Marko Pirman, direktor podjetja Burya Superauto Club, ki ponuja možnost najema dragih športnih vozil, med drugim tudi dveh ferrarijev in porschejev 911. Boste pa v Sloveniji zaman iskali lastnika najdražjih primerkov vozil, kot so pagani zonda, bugatti veyron ali koenigsegg.

Eksotika v številkah
Evidenca. V Sloveniji je registriranih 767 vozil znamke Porsche, 544 jaguarjev, 48 maseratijev, 43 ferrarijev, 24 rolls-royceov, 14 bentleyjev, 13 aston martinov, pet lamborghinijev. Med najredkejšimi sta bugatti in maybach z enim primerkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.