Avto
91 ogledov

Slovenci prevzeli naročila trikrat cenejšim Mehičanom

Daljinsko centralno zaklepanje Profimedias
Sumida Slovenija, ki se ukvarja s proizvodnjo delov za avtomobilsko industrijo, je lani in letos investirala v novo proizvodno halo na Blejski Dobravi. V prvem polletju se je podjetje, ki je v lasti japonskega koncerna, spopadalo s precejšnjim padcem naročil, v drugi polovici leta pa podjetju z 285 zaposlenimi kaže precej bolje.

Gradnja novega proizvodno-skladiščnega objekta na Blejski Dobravi se je začela pred enim letom in čeprav je bila v skladu s terminskim planom končana že v začetku tega leta, je šele pred kratkim pridobila uporabno dovoljenje. Kot je pojasnil direktor podjetja Sumida Slovenija Janez Ločniškar, so bile zaradi administrativnih zapletov težave pri tehničnem prevzemu objekta.

Sedaj so proizvodnjo že preselili v novi objekt z 2000 kvadratnimi metri proizvodnih prostorov, ki so v neposredni bližini obstoječe lokacije podjetja. Uporabno dovoljenje pa čakajo še za drugo fazo projekta, to je za nadstrešnico in za pisarne. Celotna investicija je podjetje, ki jo je financiralo iz lastnih sredstev, sicer stala 1,67 milijona evrov.

Odloča kakovost

Naložbe so se pred letom dni lotili zaradi povečanja obsega naročil. Sumida Slovenija izdeluje elektronske sestavne dele za avtomobilsko industrijo, in sicer trenutno predvsem sistem za zaporo vožnje, ki preprečuje krajo vozila, in antene za brezkontaktni zagon vozila.

Prav naročila anten so se močno povečala, ker so njihove cene padle za dve tretjini in so jih proizvajalci avtomobilov začeli vgrajevati tudi v cenejše avtomobile. V prvi polovici tega leta pa je Sumida Slovenija doživela precejšen šok, saj se je obseg naročil bistveno zmanjšal. Zato podjetje, ki je lani zaposlilo 50 novih sodelavcev, letos desetim ni moglo podaljašti pogodbe.

Situacijo so v podjetju, ki se za posle bolj bori z drugimi podjetji znotraj koncerna kot z zunanjo konkurenco, rešili s prevzemom naročil iz tovarne v Mehiki, ki dela predvsem za ameriški trg. Tako kaže, da bo imelo podjetje na Blejski Dobravi do konca leta celo preveč dela. Vseeno lanskih rezultatov, ko so ustvarili 23,6 milijona evrov prihodkov in 1,2 milijona evrov dobička, ne bodo dosegli.

"Rešuje nas stalna optimizacija procesov, sicer za nas dela zagotovo ne bi bilo več," je poudaril Ločniškar in pojasnil, da je delo v Sloveniji trikrat dražje kot v Romuniji in Mehiki. "Na srečo je v zadnjem obdobju prevladalo spoznanja, da ni odločujoča le urna postavka, temveč je pomembna tudi kakovost," je dejal Ločniškar.

Borijo se z ohranjanjem števila delavcev

Prepričan je, da je njihovo podjetje najbolj učinkovito v celem koncernu, v katerem je skupaj okoli 20.000 zaposlenih, večinoma na Kitajskem. V zadnjem času so odprli novi tovarni tudi v Vietnamu in Moldaviji. Največje njihovo evropsko podjetje je v Romuniji s 1000 zaposlenih, v Nemčiji pa ohranjajo le razvoj.

V razvoj novih izdelkov Sumida vlaga ves čas. Trenutno je v igri šest novih projektov, od tega so dva že zagnali. Ločniškar računa, da bodo na Blejski Dobravi polovico prometa kmalu ustvarili z novim produktom, to je elektrostatičnim modulom. Razvoj novih izdelkov za zdaj ne prinaša tudi novih delovnih mest, temveč zaradi nujne avtomatizacije zgolj ohranja obstoječo število.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.