Avto
1661 ogledov

Slovencu uspelo zbrati dovolj denarja za dirkalnik

Osebni arhiv
Dirkalnik se že sestavlja, sporoča Iztok Franko.

30-letni Iztok Franko je na ADRIfund zagnal zbiranje sredstev za projekt Let's Race. Cilj je nabava renault twinga in njegova preureditev v čistokrvni avtomobil za dirke in testne vožnje na pistah.

Dirkališče Smeli načrti Avto V Cerkljah dirkalniki F1?

zdaj sporoča, da bo zastavljen visokoleteči cilj uresničen. V malce več kot tridesetih dneh je preko Adrifunda – prve slovenske spletne platforme za nagradno množično financiranje – zbral dvanajst tisoč evrov za nakup osnovnega serijskega twinga, ki se že "preoblači" v pravi mali dirkalnik.

Ford GT iz kock lego Mojstrovina iz kock Avto Dirkalnik ford GT narejen iz 40 tisoč kock lego

Eden najbolj živčnih mesecev

"Naloga je morda na prvi pogled izgledala lahka, a je bila vse prej kot to," pravi in dodaja, da projekt ne bi uspel brez podpore prijateljev in družine, ki so ga podpirali vse od začetka. Zahvaljujoč odmevnosti številnih medijev, k projektu pa se je priključiti še novomeški Revoz, mu je uspelo.

Iztok Franko | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Iztok Franko je ob zaključku izjavil: “Vsekakor je to eden najbolj živčnih mesecev v mojem življenju. Tale projekt je spil kar precej moje energije, saj nam na roko niso šle zasnežene razmere v Sloveniji. Mnogi so raje razmišljali o nakupu novih smuči, kot pa o najemu dirkalnika za poletne dni." Avto bodo lahko namreč uporabljali vsi, ki so v akciji prispevali svoj delež.

Toyota yaris WRC TOYOTA V WRC Avto Toyota bo s pomočjo WRC reli dirkalnika razvijala avtonomno vožnjo

"Kar nekajkrat sem se vprašal, zakaj se vedno lotevam zahtevnih projektov, a dobro, da so tu bili najbližji, ki so me bodrili. Vse bolj proti koncu je zanimanje za vožnje začelo rasti in uspeli smo.” Projekt je bil 119 odstotno uspešen, kar pomeni, da je dodobra prekoračil pričakovanja. Končni zbrani znesek se je ustavil pri 14.327 evrih.

Halo varnostni lok Avto Kakšen je po novem pogled iz dirkalnika formule 1

Medtem je ekipa LEMA Racing že prejela serijskega twinga in začela s predelavo. V prvi fazi je treba odstraniti vse iz notranjosti, kot tudi odbijače in jih zamenjati z dirkalnimi. Dirkalna notranjost tudi že čaka na vgradnjo po FIA standardih. Po besedah vodje ekipe, Mirka Marinška, bo avto nared do konca meseca.

Komentarjev 1
  • Snežinko 11:40 10.marec 2018.

    Za 14k€ bo tole bolj D od dirkalnika... pravi dirkalniki so hudo dražji...